kjøkkenutstyrkjøkkenutstyr

10 kjappe kjøkkentips

Er du glad i å imponere på kjøkkenet? Kanskje har du lyst til å imponere enda oftere? Vi i Christiania Glasmagasin kan kjøkken, og vi deler mer enn gjerne vår kunnskap med deg! Derfor har vi samlet 10 kjappe kjøkkentips som kan ta deg ett skritt frem på kunnskapsskalaen enten det gjelder kjøkkenredskaper, oppbevaring eller vask og vedlikehold.

Tips 1: Vask aldri pannen rett etter bruk

En av de aller vanligste årsakene til at stekepanner må byttes ut er at bunnen på pannen har slått seg, det vil si at pannen buer enten innover eller ned mot platen og gjør pannen ubrukelig på alle koketopper. I de fleste tilfeller kommer dette av for rask temperaturforandring. La derfor alltid stekepannen kjøles ned etter bruk, slik at du forhindrer skade når pannen skylles i vann etterpå. Du kan lese flere tips om vask og vedlikehold av stekepanner i denne artikkelen.Tips 2: Velg riktig kniv til riktig bruk

Bruker du samme kniv til tomater som til kjøtt? Vår knivekspert, Øyvind, legger vekt på tre kniver som er essensielt i ethvert kjøkken – kokkekniv, brødkniv og universalkniv. Mens kokkekniven tar seg av grovkutting av kjøtt og grønnsaker, vil brødkniven passe bedre på matvarer med en sprø/hard overflate og myk kjerne. Universalkniven er optimal for alt av åpning av emballasje til finskjæring av frukt og grønnsaker, bare sørg for riktig vedlikehold og slip.

 

Les mer om valg av kjøkkenkniv her.

Tips 3: Silikon er mer skånsom enn stål

I valg av kjøkkenredskaper kommer alltid redskaper av silikon godt ut på både kvalitet og brukervennlighet. Silikon er et skånsomt materiale som tar vare på grytene og pannene dine slik at belegget bevares lengst mulig. I tillegg til å være både fleksible i bruk og enkle å rengjøre, får du akkurat nå silikon i mange lekre og friske farger som garantert vil gjøre matlagingen mer fargerik.

Tips 4: Tørk godt over glassene etter vask

Har du en glass-serie du er ekstra glad i? Da bør du være klar over at dersom fuktighet sperres inne i glasset (for eksempel i en lukket oppvaskmaskin) kan dette forårsake glasskorrosjon, eller at glassene blir melkehvite. Dette kan skje med alle typer glass, men det er ekstra kjedelig når det skjer med glass man kanskje har fått i gave eller spart opp over tid.

 

Du kan forhindre glasskorrosjon ved å sørge for å alltid tørke glassene godt etter vask, gjerne med en pusseklut fra Hadeland Glassverk som sørger for en skinnende overflate og fin glans.

Tips 5: Kok smartere med silikonlokk

Koker det litt over i hverdagen? Med et overkokingslokk i silikon går matlagingen som en lek! Legg silikonlokket på toppen av gryten, så vil lokket selv regulere trykk og vannmengde. Lokket passer også utmerket til damping av grønnsaker, bare legg hakkede grønnsaker på toppen av lokket i noen minutter før servering, og voila – du er klar til servering!

 

Det geniale overkokingslokket i silikon får du kjøpt her.

Tips 6: Støpejern holder maten varm lenger

Støpejern er et svært slitesterkt materiale med god varmefordeling. I tillegg sørger grytene for å holde maten varm lenge, også etter at gryten er tatt vekk fra varmekilden. Dette gjør støpejern perfekt for servering av bl.a gryter og supper. Støpejernsgrytene fra Le Creuset kommer i mange flotte farger og ser lekre ut på bordet – hvilken farge er din favoritt?

 

Se utvalget gryter og panner fra Le Creuset her.


Tips 7: Ulykkesfugl? Benytt deg av smarte garantier!

Vet du hvilke garantier du har på kjøkkenutstyret ditt? Er du flink til å sjekke dette før du kjøper nytt? Det finnes mange smarte garantier der ute, og vi i Christiania Glasmagasin føler oss så trygge på produktene våre at vi har gitt enkelte av dem unike garantier som gir deg som kunde en ekstra trygghet.

 

Blant annet får du knusegaranti på hele Odyssé-glasserien fra Hadeland Glassverk og livstidsgaranti på kantskår med Sense-serviset fra Porsgrund Porselen. Da kan du hente deg et nytt – helt gratis – produkt i butikk om du skulle være uheldig å skade det gamle. Du trenger ikke en gang kvittering!

 

Kjøp Odyssé-glass // Kjøp Sense-serviset

Tips 8: Sikre lufttett oppbevaring av mat

Med en lekkasjesikker og lufttett oppbevaringsboks (eller -glass) til mat er du sikret sunn lagring av matpakken, restemat eller forhåndslagde middager. Mange oppbevaringsbokser kan brukes både i fryser og mikro, noe som kan være både økonomisk og praktisk i en travel hverdag. Bruker du en oppbevaringsboks i ildfast glass kan den også brukes i stekeovn. Norgesglass er også en tradisjonsrik og mye brukt oppbevaringsvariant. Du kan se flere alternativer på våre sider her.

Tips 9: Plast eller tre? Velg skjærefjøl etter råvare!

Mange velger skjærefjøl etter hva som tar seg best ut på kjøkkenbenken, men det kan også være en god idé å tenke på anvendelighet og rengjøring. Bruk alltid ulikt skjærebrett til ulik råvare. Et skjærebrett i plast er enklere å vaske og egner seg godt til kjøtt, fisk og kylling – men dersom skjærebrettet har fått mange hakk i seg vil det enklere spre bakterier og bør derfor kastes.

 

Enkelte tretyper har bakteriedrepende egenskaper og kan slipes ned om det blir mange hakk i treet. Uansett hva slags skjærebrett du velger deg bør overflaten være tørr før matlaging da dette vil gi lavest bakteriespredning.

 

Sjekk ut vårt skjærebrett i akasietre her.

Tips 10: Kasserollekaos – med eller uten belegg?

Vårt beste tips når det kommer til valg av kasserolle er at alt som skal kokes i vann bør kokes i en kjele uten belegg. Skal du koke melkeprodukter som f.eks grøt vil det lønne seg å velge en kjele med belegg. Dette kan redusere risken for at maten brenner seg fast. En kjele med belegg bør håndvaskes for å bevare belegget. Støpejernsgryten vil med tiden danne sitt eget belegg og være perfekt til gryter, supper og langtidskokt grøt. Du kan lese mer om valg og vedlikehold av kasseroller her.


Kjøp smart – se flere nyttige kjøkkenprodukter


© Christiania Glasmagasin AS