servise, middagsserviseservise, middagsservise

8 tips før kjøp av servise

På jakt etter nytt servise? Det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal begynne, spesielt dersom det er et førstegangskjøp. For hva er egentlig forskjellen på benporselen og vanlig porselen, og hvorfor har noen serier så mange flere deler enn andre? Ikke fortvil – vi vet svaret! Går du gjennom disse 8 punktene i forkant av kjøpet, så er vi sikre på at du blir trygg i beslutningen din.

1.     Kartlegg dine behov

Dersom du ikke eier et servise fra før og nå skal gå til innkjøp av ditt aller første, kan det være lurt å velge et allsidig servise som kan brukes til både hverdags og fest. Vi anbefaler ofte et helt hvitt servise uten dekor i høybrent feltspatporselen som tåler hyppig bruk.

 

Ønsker du deg noe litt annerledes, eller skal du kanskje gå til innkjøp av et finservise? Vi har uttallige stiler, farger og dekorasjoner på våre serviser – og garantert et som passer din stil. Enten du ser etter et servise til jul, påske, hytte eller hage så hjelper vi deg mer enn gjerne med å finne et som passer ditt behov. Du kan enkelt bla deg gjennom vårt servisegalleri her.

2.     Sørg for at serien har alle delene du ønsker deg

Har du funnet drømmeserviset, men ser i ettertid at serien er sesongbasert? Da er det kanskje også begrenset med deler i serien. Standard sortiment er vanligvis middagstallerken, frokosttallerken, dyp tallerken, desserttallerken, kaffekopp, krus og gjerne et tilhørende fat eller to. Det er stor variasjon i antall deler per servise, så vi anbefaler alltid å sjekke opp dette i forkant.3.     Sjekk farge og kvalitet på materialet

Fargen i porselenet kan ha mye og si for bruksmulighetene, spesielt om du ser etter et servise nummer to. Har du et hvitt hverdagsservise fra før, er det ikke alltid pent å kombinere dette med et mer kremhvitt servise i benporselen. Det kan være lurt å holde de to servisene opp mot hverandre før kjøp for å sjekke om de kan kombineres i kuverten.

 

De fleste av våre serviser er laget av porselen, men det finnes også noen serier som kommer i andre materialer. Fajanse, melamin, akryl og bambus er blant disse. Mens melamin, bambus og akryl med sin lette vekt enkelt kan skilles fra porselen, har Fajanse derimot mange av de samme egenskapene.

 

Fajanse ble opprinnelig laget som en etterligning til porselen, og er en keramisk, lavbrent leire som ofte har en litt gulere tone enn hva vanlig, hvitt porselen kan ha. Materialet er mer porøst og ofte tyngre enn porselen, men kan ha utmerkede egenskaper som hverdagsservise, og også en gunstig pris. Se vårt New York servise i fajanse her.

4.     Kan det vaskes i oppvaskmaskin?

Det er mer som skiller et servise i høybrent feltspatporselen og et i benporselen enn bare farge og vekt. Benporselen brukes ofte i finserviser fordi det er tynnere, mer gjennomskinnelig og ofte med en vakker dekor. Fordi det er noe mindre robust enn vanlig feltspatporselen anbefaler vi ikke å bruke dette i stekeovn eller mikrobølgeovn, slik man kan med høybrent porselen, eller «det hvite gull» som ofte omtales som den edleste typen porselen. Bogstad stråmønster er et av få serviser i høybrent feltspatporselen som også har håndmalt dekor under den glansfulle, klare glasuren.

5.     Sjekk merkets/seriens levetid

Med levetid mener vi ikke her hvor lenge serviset vil kunne være i bruk, men hvor lenge det vil være i salg. Alle serviser kan tas ut av sortiment på et tidspunkt, og før du investerer i et splitter nytt servise kan det være lurt å være trygg på at du får komplettert det. Sjekk med merket eller butikken i forkant, så vil de garantert kunne gi deg svar på dette.

 

Serviser fra kjente merker med lange tradisjoner, som Porsgrunds Porselænsfabrik, Wedgwood og Royal Copenhagen, er alltid et godt utgangspunkt om du ønsker et servise som kan suppleres og utvides i fremtiden, men også her finnes det sesongvarer.

6.     Kommer det ekstra fordeler med serviset?

Akkurat som at enkelte gryter leveres med livstidsgaranti og Odyssé-glass med knuseerstatning, så er det lurt å sjekke om du får samme fordeler med et servise. Porsgrunds største, mest komplette servise, Sense, har blant annet livstidsgaranti på kantskår. Det betyr at du kan ta med delen med skår i til nærmeste butikk og motta en ny, tilsvarende del i retur. Planlegger du hyppig bruk av et servise over tid kan en slik garanti være nyttig.

7.     Sammenlign priser, få medlemstilbud og gå på kundedager

Et porselensservise er ofte en investering for livet, og med riktig bruk og vedlikehold kan det glede i generasjoner. Likevel trenger det ikke koste skjorta. Sjekk ut om butikken tilbyr prisgaranti, og meld deg inn i kundeklubben til de som tilbyr serviset du har valgt å spare på. Som kundemedlem hos oss i Christiania Glasmagasin får du ikke bare gode tilbud og invitasjon til kundedager, men også tips og inspirasjon til stylingen, friske oppskrifter og interiørtips. 30 dager prisgaranti er en selvfølge for alle våre kunder!

8.     Skriv på ønskelisten!

Som nevnt i punkt 7 kan et servise vare ut livet – og vel så det. Nettopp derfor er det også et supert supplement på ønskelisten. Enten du fyller år, skal gifte deg eller rett og slett bare skal fylle opp ønskelisten til jul vil du med et samleservise alltid ha et ønske som passer de fleste rammer og budsjetter. Med bryllupsliste hos oss vil servisedelene enkelt krysses ut ettersom gjestene handler, slik at du slipper unødvendige returer. Enkelt for gjestene – enkelt for deg! Klikk her for å gå til CG Bryllup.


Finn ditt drømmeservise


© Christiania Glasmagasin AS