Disse bør holde tale i bryllupet

Hva er vel et bryllup uten taler? Taler hører med under bryllupsmiddagen, og det er mange som ønsker å dele noen velvalgte ord med brudeparet. Engasjer din toastmaster og fortell hvem dere ønsker skal holde tale. Under finner du de faste bryllupstalene som bør være med, og i hvilken rekkefølge de kommer i kjøreplanen.

#1 Velkomsttalen

Toastmasteren ønsker velkommen. Her kommer praktisk informasjon som nødutganger og toaletter, samt innspill til bruk av sosiale medier og hashtagger. Hovmesteren eller kokken blir her invitert til å fortelle om dagens servering. 

 

#2 Brudens foreldre

Mor og/eller far til bruden taler til det nye brudeparet. Talen startes med et kort tilbakeblikk på brudens barndom og skryter av hennes gode egenskaper, og gjerne nevner hennes mindre gode egenskaper med et smil om munnen. Deretter ønskes brudgommen velkommen til familien og sier noe om de egenskapene de setter pris på ved ham. Til slutt ønsker mor og/eller far brudeparet hell og lykke mens de utbringer en skål for brudeparet.

 

#3 Brudgommens tale

Dette er hans tale til bruden, og her er det bruden i fokus. Men det er vanlig å takke svigerforeldre for at de har oppdratt hans kone. Han kan også takke for at de har tatt så godt imot han i familien. Om sin nybakte kone trekker han frem hennes herlige egenskaper, men forteller også noen gode historier om sin store kjærlighet.

 

#4 Brudens tale

Dette er hennes tale til brudgommen. Også her er det vanlig å takke svigerforeldre for at de har oppdratt en så fin mann, og takke for at de har tatt henne så godt imot. Om brudgommen trekker  hun frem hans flotte egenskaper og forteller noen gode historier – og kanskje avslører en liten hemmelighet?

 

#5 Brudens forlover

Her omhandles vennskapet mellom brud og forlover. Det er viktig å fokusere på det som er unikt for deres forhold uten å bli for intern. Snakk om opplevelser som fremhever de gode egenskapene til bruden og hvilken betydning dette har på deres vennskap. Si gjerne noen fine ord om brudgommen og at han har gjort venninnen veldig lykkelig.

 

#6 Brudgommens forlover

Talen fra brudgommens forlover pleier å være litt mer løssluppet en de foregående talene. Også her fokuseres det på det unike forholdet dere har sammen uten at det blir for internt. Brudgommens forlovere er gjerne flinke til å bruke selvironi, og kan erte både brud og brudgom, dersom han vet at de tåler det. Del gjerne noen fine ord om bruden, eller vis din misnøye om at du ikke lenger har like mye tid sammen med kompisen etter at dere ble et par.

 

#7 Brudgommens foreldre

Mor og/eller far til brudgommen taler til det nye brudeparet. Talen startes med et kort tilbakeblikk på brudgommens barndom og skryter av hans gode egenskaper, og gjerne nevner hans mindre gode egenskaper med et smil om munnen. Deretter ønskes bruden velkommen til familien og sier noe om de egenskapene de setter pris på ved henne. Til slutt ønsker mor og/eller far brudeparet hell og lykke mens de utbringer en skål for brudeparet.

 

#8 Besteforeldre og faddere

Talene fra besteforeldre og faddere starter ofte med da bruden/brudgommen var liten. Det er ikke sjeldent at besteforeldre sitter på noen små røverhistorier som kan få hele salen til å le så de griner. De har evnen til å huske de små gullkornene som foreldrene fort kan glemme. Mot slutten av talen vinkles historiene opp mot hvilket flott menneske bruden/brudgommen har blitt – og ønsker de alt godt i årene fremover.

 

#9 Søsken

Her er det til for bruden og brudgommens søsken å holde tale. Om de er flere i en søskenflokk er det ikke uvanlig å gå sammen om å lage en tale – og fremføre den sammen. Det gir en spennende dynamikk og skaper ekstra engasjement hos forsamlingen. Det er heller ikke uvanlig at de drar i gang en sang – og byr forsamlingen med på en trall.

 

#10 Venner og familie

Da var det tid for taler fra venner, tanter og onkler – ja, alle som ikke er nevnt ovenfor. Her er noen taler kortere enn andre. Enkelte utbringer bare en skål til brudeparet, andre fremfører et dikt fra en kjent poet – mens noen trår til med et dikt skrevet til brudeparet.

 

#11 Takk for maten tale

Noen må jo takke for maten! Og dette er en oppgave som toastmaster kan dele ut til en av gjestene på forhånd, med mindre noen har kapret den talen allerede. Denne talen er som oftest veldig kort. Men det er ingen ting i veien med å ta en takk for maten sang – bare husk å informer toastmaster om dette slik at sangtekster er tilgjengelig for gjestene.

 

© Christiania Glasmagasin AS