Focaccia med aioli og chilimajones
En god focaccia er det perfekte tilbehøret til grillmat, pasta eller en deilig salat. Med en god aioli er focacciaen også en vinner på tapasbordet. I samarbeid med dyktige Ida Marie Storbakken bak Instagram-kontoen @idamariesmat presenterer vi her en oppskrift på eltefritt focacciabrød med aioli og chilimajones.
Fordi dette er et eltefritt focacciabrød må deigen settes en dag i forveien. Deigen blandes sammen på 5 minutter, heves i 12-16 timer, før den deretter stekes. Med veldig lite arbeid har du et luftig focacciabrød med tynn, sprø skorpe!
I oppskriften brukes en langpanneform 37 cm.
Ingredienser
Focacciadeig:
1150 gram hvetemel
1 liter kaldt vann
1,5 ts gjær
2 ts salt
2 kvaster med finhakket fersk rosmarin (2 ts tørket)
8 ss olivenolje
Etter heving - før steking:
Ca. 5 ss olivenolje
Maldonsalt
Fremgangsmåte
- Rør sammen alle ingrediensene til deigen i en bakebolle. Bruk en røreskje. Deigen skal kun blandes lett sammen – den skal være klissete!
- Ha plastikk over bakebollen og la stå på kjøkkenbenken i 12-16 timer.
- Ha bakeark i en bakeform, og hell deigen oppi formen. Ikke rør for mye rundt i deigen, bare «hjelp» den litt utover i bakeformen med en røreskje/slikkepott.
- Ha et rent kjøkkenhåndkle over og la heve 1 time på en lun plass.
- Sett ovnen på varmluft, 230 grader.
- Hell deretter olivenolje over deigen.
- Trykk noen hull i deigen, med rene fingertupper.
- Strø over maldonsalt.
- Stekes midt i ovnen, i ca. 30-40 minutter.
- Ta brødet ut av formen og legg rett på en rist.
- Brødet kan fryses eller oppbevares på benken ett par dager før servering. Det kan være lurt å steke brødet 5 minutter, på 180 grader varmluft, for å få skorpen sprø igjen.
Hjemmelaget aioli og chilimajones
Ingredienser
4 eggeplommer
1 eggehvite
2 ss kaldt vann
1,5 ts sennep (grov sennep/dijonsennep – bruk det du har)
3 ss sitronsaft
3 fedd hvitløk
1 ts salt
4,5 dl solsikkeolje/rapsolje
+ 0,5 rød chili (hvis du ønsker chilimajones)
Fremgangsmåte 1; Med stavmikser
- Ha først alle ingrediensene utenom olje i et desilitermål
- Hell deretter oppi all oljen.
- Sett stavmikseren i bunn av desilitermålet. Hold stavmikseren i bunn UTEN å dra stavmikseren opp og ned.
- La stavmikseren stå hel stille på bunn av desilitermålet og start med å trykke korte, gjentatte ganger, slik at det blandes godt sammen. Oljen vil da sakte men sikkert begynne å blande seg med de andre ingrediensene.
- Når du ser at alt begynner å blande seg og ligne på majones, kan du dra stavmikseren forsiktig opp slik at resten av oljen som ligger på toppen også blandes.
- Vips, så har du hjemmelaget aioli på noen få sekunder!
- Ha halvparten av aiolien over i en skål, og tilsett grove biter av en halv rød chili i desilitermålet, om du ønsker chilimajones. Bruk stavmikseren og kjør chilien sammen med aiolien. Smak til med salt og mer sitronsaft om den trenger det.
- Har massen skilt seg? Ha en eggeplomme og to ss vann i en bakebolle. Visp godt og spe med litt og litt av den skilte massen. Hvis du ser at den holder på å skille seg, visp inn et par teskjeer vann. Du skal da klare å redde den igjen.
Fremgangsmåte 2; Uten stavmikser
- Ha alle ingrediensene utenom olje, hvitløk og chili en bakebolle.
- Visp godt sammen, enten for hånd eller med en miksmaster eller kjøkkenmaskin med visp.
- Tilsett deretter litt og litt olje, mens du visper godt. Ikke ha for mye olje om gangen, da kan den skille seg.
- Tilsett finhakket hvitløk og chili.
- Smak til med salt og mer sitronsaft om den trenger det.
- Hvis aiolien skulle skille seg, betyr det at det har kommet for mye olje i eggeblandingen om gangen. Du trenger ikke starte helt på nytt. Ta vare på den skilte massen. Ha en eggeplomme og to ss vann i en ny bakebolle. Visp godt og spe med litt og litt av den skilte massen. Hvis du ser at den holder på å skille seg, visp inn et par teskjeer vann. Du skal da klare å redde den igjen.