kjøkkenutstyrkjøkkenutstyr

10 nyttige grilltips

Våren og sommeren er høysesong for grilling, og dét med god grunn. Det aller meste kan nemlig tilberedes på grillen – alt fra hovedrett, tilbehør og kanskje til og med desserten! Men hvor god kontroll har du egentlig på grillingen? Under gir vi deg 10 tips som kan hjelpe deg å lykkes med sesongens grillmåltider.

Tips nummer 1

Marinering gjøres fortrinnsvis ett døgn før grillmåltidet skal tilberedes. Noe syre (eddik/sitrus) må være med i marinaden for å trekke inn i kjøttet, ellers står du fritt til å velge de smakene som passer deg best. Grillsauser med mye honning eller sukker tas på mot slutten av grillingen da disse brenner fort.

Tips nummer 2

La kjøttet få romtemperatur før det grilles for å oppnå best mulig resultat. Legg derfor kjøttet til side i ca. en time før steking. På den måten har du bedre kontroll på temperaturen i kjøttet både før og under steking, og vil oppnå et bedre sluttresultat. Det aller beste er å bruke et steketermometer som gir deg full kontroll gjennom hele prosessen.Tips nummer 3

Sørg for å ha skikkelig varm grill (varme grillrister) før det legges på rått kjøtt. Grønnsaker er også veldig godt på grillen, men bruk store biter og pass på å legg dette på til riktig tid. Grønnsakene kan legges i folie – men bruk også gjerne grillspyd. Paprika, løk, aubergine og squash passer alle utmerket godt på grillen.

Tips nummer 4

Ha alltid igjen lokket på grillen for å sikre best varmebehandling av kjøttet. Et unntak kan være når du skal grille småstykker som burger, tynne biffer eller lignende. Disse bør grilles på direkte varm uten lokk, da får man en god grillskorpe uten at kjøttet blir for fort stekt. Større stykker som fileter og helstekte kjøttstykker brunes på direkte varme og stekes ferdig på indirekte varme under lokk. Når vi snakker om direkte varme mener vi “over «flammene»” mens indirekte varme er heller ”ved siden av «flammene».

Tips nummer 5

Alltid gjennomstek kylling slik at den ikke er rosa inni. På grunn av bakterier er det ekstra viktig at kyllingen er gjennomstekt, i motsetning til annet kjøtt som gjerne kan være rosa så lenge kjernetemperaturen er høy nok.

Tips nummer 6

Bruk alltid en klype når du snur kjøttet slik at det ikke går hull og saften renner ut. Bruk lange verktøy og gjerne hansker/grillvott for ikke å brenne deg. Hos oss finner du blant annet et 3-delers BBQ-sett med alt du trenger til grillen. Vi har også et utvalg grytekluter i silikon som gjør at du trygt kan håndtere høye temperaturer, sjekk f.eks ut disse gryteklutene fra Christiania 1739 som enkelt vaskes av med vann etterpå.

Tips nummer 7

Lyst til å teste ut en ny marinade? For å få frem den virkelig gode smaken i kjøttet er det lurt å helle øl på kjøttet. Husk også å ha på godt med krydder da mye vil falle av under grillingen. Bruker du ulike grillsauser anbefaler vi å pensle på ofte for et mest mulig smakfullt resultat.

Tips nummer 8

Husk å snu kjøttet i tide! Verken rått eller overstekt kjøtt er optimalt. Snur du kjøttet når saften starter å renne ut på oversiden kan vi nesten garantere et godt resultat. Ikke snu for ofte, la heller maten få mulighet til å bli skikkelig grillet før du snur.

Tips nummer 9

Glad i en god burger? Hvis du bruker en hamburgerpresse anbefaler vi å bruke litt olje rundt på kjøttdeigen før du legger den i pressa. En hamburgerpresse gir deg muligheten til å lage perfekte burgere med jevn overflate. I tillegg velger du selv hva du vil ha i kjøttdeigen – hva med en dæsj oppkuttet chili, eller ost?

Tips nummer 10

Sørg for å alltid ha en grilltallerken lett tilgjengelig! Det er en fordel at det er litt plass på tallerkenen, og at du skiller mellom kjøtt og kylling. Ikke legg det ferdig stekte kjøttet oppå den samme tallerkenen som den rå kyllingen lå på. Vi anbefaler Sense-serien fra Porsgrunds Porselænsfabrik, som kan brukes både i stekeovn, mikro og fryser. Disse i 4pk er perfekt til sesongens grillretter!© Christiania Glasmagasin AS