kjøkkenutstyrkjøkkenutstyr

Julens oppskrifter

I julen er det mye god mat som skal handles inn og tilberedes, og for mange er julematen det beste med hele høytiden. Enten du foretrekker ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller noe helt annet på julekvelden så er julemåltidet uten tvil noe helt for seg selv. Når bordet er dekket og middagen er servert, kan liten og stor senke skuldrene og glede seg over roen som fyller hjemmet på sin helt unike måte i julehøytiden.

 

Vi fikk hjelp av vår kollega Stig til å samle sammen en rekke oppskrifter på populær, tradisjonell julemat. Her gir vi våre beste tips og råd til et vellykket julemåltid, enten du har lang erfaring som vertskap eller om du skal prøve deg for første gang!

Oppskrift: Tradisjonell juleribbe

Ribbe er en storfavoritt i julen, og det aller vanligste å servere på julaften. Det store samtaleemnet er ofte om svoren er sprø eller ikke, og for noen er dette også et vinn-eller-forsvinn for vellykket juleribbe. 

 

De vanligste ribbestykkene er tynnribbe eller famileribbe, som er tynnribbe med ytrefileten på. Vårt tips er å kjøpe inn ribba et par dager før den skal stekes. Kjøper du frossen ribbe trenger den gjerne 2 døgn på seg til å tine i kjøleskap. Beregn alt fra 300 til 500 gram per person, og hvis du skulle ha igjen litt rester er ribba ypperlig å spise kald dagen etterpå også.

 

Krydre ribben med salt og pepper, og gjerne tørr sennep dagen før den skal stekes og oppbevar i kjøleskapet. Ta gjerne ut ribba ett par timer før den skal stekes og legg den i en langpanne med vann som den skal dampes i.

Beregn god tid for steking. Begynn med å steke/dampe ribba opp ned i vannbad, og pass på at vannet trekker godt opp i svoren slik at svoren blir «kokt». Damp på 120 grader i 2-3 timer til ribba har ca. 80 grader i kjernetemperatur.

 

Snu ribba, og sett ovnen på 220 grader med varmluft. Legg noe under ribba slik at den er høyest på midten. Da vil ikke fett samle seg på toppen av ribba, men renne av. Stek til svoren begynner å boble seg, i ca. 1 time. Skru opp til 250 grader og følg nøye med slik at den ikke brenner seg. Noen ganger vil du kunne se at deler av svoren blir ferdig stekt før resten, da kan du dekke de ferdige områdene med aluminiumsfolie slik at det ikke blir brent.

 

La ribba hvile i minst 20 minutter før den deles opp. Bruk en god kokkekniv i damaskstål til å skjære opp ribba. Tradisjonelt har juleribba blitt servert med kokte poteter, rosenkål, gulrøtter, rødkål og/eller surkål. Mange velger også å tilby medisterkaker og medisterpølser ved siden, og gjerne litt tyttebærsyltetøy for å friske opp smaken.

 

I de senere årene har det kommet mange varianter av juleribba, og stadig flere forsøker seg på nye tvister av den tradisjonelle oppskriften. Her kan du prøve deg frem med tilbehør etter eget ønske og ulike smakskombinasjoner du tror vil falle i god jord hjemme hos deg. Søk på nettet eller forhør deg rundt med venner eller kollegaer – kanskje finner du din helt egen variant?



Oppskrift: Julegrøt

Mange spiser julegrøt til lunsj på julaften, men grøt er også en vanlig rett å få servert både på skoler, i barnehager og på arbeidsplasser i førjulstiden. Et ”must” er den obligatoriske mandelen i grøten, og med litt smør, sukker og kanel på toppen setter du fort den gode julestemninga.

 

Julegrøt kan lages på mange måter. Du kan lage både langtidskokt, hurtigkokt og ”ferdig-til-å-varmes-opp”-grøt. Det viktigste må likevel være å skape den gode julestemninga, enten du deler måltidet med venner, familie eller kollegaer. Mandelen i grøten skaper god stemning rundt bordet, og skiller julelunsjen fra lunsjer man spiser resten av året.

Velger du langtidskokt grøt er det viktig å ha en gryte av passende størrelse. Skal du servere flere trenger du en større gryte. Da anbefaler vi grøtkjelen på 7L fra ClassicPro, vår bestselgende kjeleserie. Kok opp grøten med vann først og rør jevnlig under koking. Dette er også en fin anledning til å tilsette litt ekstra smak på grøten, her kan du for eksempel bruke vaniljestang, stjerneanis eller en liten kanelstang. Et tips for å få en litt annerledes julegrøt kan være å tilsette litt rømme når den er ferdig kokt. Da får du en frisk syrlighet som gjør julegrøten litt mer eksklusiv.

 

Helt til slutt; husk å skrelle mandelen før du putter den oppi grøten! Da unngår du sleip konkurranse fra folk som rører i grøten før de forsyner seg. Husk også å kjøpe inn den obligatoriske marsipangrisen som premie til den heldige finneren! 

 

Server i det tradisjonelle Nisseserviset fra Porsgrunds Porselænsfabrik!

Oppskrift: Lutefisk

Den tradisjonelle lutefisken står for en mindre andel av julemiddagene i Norge 24. desember, men tradisjonelt har lutefisken faktisk vært den retten som kanskje har stått aller lengst på menyen i julehøytiden her til lands. Og selv om den salte fiskeretten ofte må vike for de mer populære julemiddagene som ribbe og pinnekjøtt, er lutefisk et sunt og godt alternativ for de som ønsker å prøve noe annet.

 

Når du handler inn lutefisk til julemiddagen bør du beregne ca. 500 gram rå lutefisk per person. Vi anbefaler å bruke en stor stålkjele, men du kan også dampe/bake fisken i ovn. Da bruker du en god ildfast form.

 

Hvis man vil ha en fast variant av lutefisken må den saltes et par timer før den skal dampes og plasseres kjølig. Bruk en god kokkekniv og del opp fisken i passe serveringsstykker før damping. Prøv å få så like størrelser som mulig på filetene.


Legg den oppskjærte fisken oppå en tallerken eller rist i en langpanne. På den måten renner overflødig vann av fisken slik at den dampes fremfor å kokes. Dekk over med aluminiumsfolie og damp på 200 grader i ca 20 – 30 minutter. Tiden du trenger kommer an på hvor tett fiskestykkene ligger og hvor mye fisk som dampes.

 

Som tilbehør er det vanlig å servere blant annet grov sennep, baconterninger og ertestuing, men heller ikke her finnes det noen fasit. Velg tilbehør ut fra eget og gjestenes ønsker, og prøv gjerne ut en helt ny vri!

 

Hvis du likevel ønsker å prøve deg på den tradisjonelle ertestuingen kan du i stedet for å bruke tørre erter lage stuingen på selskapserter. Kok opp til ertene nesten er møre og mos de med en stavmikser. Smak til med smør, salt og pepper. Server med vår smakfulle pepperrotsennep – en sikker vinner for et vellykket lutefiskmåltid!

Oppskrift: Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er en svært populær og tradisjonsrik rett som stadig flere velger å servere i løpet av julen. Selv om ribbe fremdeles troner øverst på listen når selve julemiddagen skal serveres 24. desember, blir pinnekjøtt mer og mer populært også på julekvelden.

 

Når du skal handle inn pinnekjøtt kan du beregne ca. 400 gram pinnekjøtt per person da det ofte er mye bein. Det finnes mange forskjellige varianter og kvaliteter, så her velger du selv ut fra egne preferanser. Du kan gjerne forhøre deg der du handler dersom du er usikker.

 

Det ikke alle er klar over når de lager pinnekjøtt for første gang, er viktigheten av å få vannet det godt ut på forhånd. Beregn gjerne litt ekstra utvanningstid, og skift vann i alle fall én gang. La pinnekjøttet stå i romtemperatur mens det ligger i vann. Også her kan du gjerne spør der du kjøper kjøttet om anbefalt utvanningstid.

Damp pinnekjøttet i en stor gryte over en rist laget av bjørkepinner, enten fra butikken eller plukket fra skogen. Du kan også investere i en stor kjele med innvendig kurv, som for eksempel bestselgeren fra ClassicPro.

 

Damp pinnekjøttet i minst 3 timer til kjøttet nesten slipper beinet og er mørt. Bruker du Vossakorv kan disse dampes sammen med kjøttet de siste 10-15 minuttene. Ta vare på den skyen som er igjen i gryta, og server dette som saus/sky til maten.

 

Som tilbehør kan du lage en god rotmos av kålrabi (50%), gulrøtter (30%) og potet (20%). Disse kuttes i jevne biter og kokes møre før de moses sammen med litt smør og fløte. Vi anbefaler porselensknivene fra DeCussion til oppkutting av tilbehøret. Du kan gjerne tilsette en skvett av skyen fra kokingen også. Her bør du bruke en stavmikser for å sikre deg en jevn rotmos hvor ingrediensene er godt mikset. Avslutt med et dryss av finhakket persille og server med poteter av eget ønske!

 

Voila – pinnekjøttet er klart til servering!



Har du alt du trenger?


© Christiania Glasmagasin AS