Oppskrift: Dalgona kaffe med karamellsaus og kakao med chili
Dalgona kaffe er en kaffetrend som stammer fra Sør-Korea, hvor pulverkaffe, sukker og varmt vann piskes sammen til en delikat kaffekrem og danner toppen av et glass fylt med melk og isbiter. I samarbeid med kokk og blogger Ida Marie Storbakken (@idamariesmat) presenterer vi her to varianter av Dalgona – både kaffe og kakao.
Under finner du oppskrift på både Dalgona iskaffe med salt karamellsaus, og en annen spennende variant – nemlig Dalgona kakao med chili. Hvilken blir din favoritt?
Tid: 25-30 min
Antall: 2 stk store glass
Vanskelighetsgrad: enkel
Dalgona iskaffe med salt karamellsaus
Ingredienser
Salt karamellsaus:
150 gram sukker
1 ts vaniljesukker
5 ss vann
85 gram meierismør
5 dl kremfløte
3 klyper maldonsalt
Start med karamellsausen før du går videre på selve Dalgona-kaffen, da resten går ganske fort. Ingredienser og fremgangsmåte steg for steg finner du under.
Fremgangsmåte
Salt karamellsaus
1. Ha sukker, vaniljesukker og vann i en ren kjele.
2. La det koke uten å røre, til det blir gyldenbrun karamell. Pass på så det ikke svir seg.
3. Når karamellen har blitt gyldenbrun, trekk kjelen vekk fra varmen og tilsett meierismør og maldonsalt – rør godt.
4. Tilsett deretter litt og litt kremfløte under omrøring.
5. La koke i 2 minutter før du trekker sausen vekk fra varmen.
6. Karamellsausen oppbevares i kjøleskap. Den vil stivne når den blir kald, så det kan være lurt å lune den litt før servering.
Ingredienser
Dalgona iskaffe
5 dl h-melk
Isbiter
3 ss sukker
4 ss pulverkaffe
4 ss kokende vann
Fremgangsmåte
Dalgona iskaffe
1. Visp sammen kokvarmt vann, pulverkaffe og sukker til luftig kaffeskum. Bruk miksmaster eller visp for hånd.
2. Fyll opp et glass med isbiter og melk.
3. Topp med kaffeskum og karamellsaus.
4. Rør godt rundt med skje eller sugerør, så kaffeskummet blandes med melka – før den nytes!
Ingredienser:
150 gram sukker
1 ts vaniljesukker
5 ss vann
85 gram meierismør
5 dl kremfløte
3 klyper maldonsalt
Fremgangsmåte:
1. Ha sukker, vaniljesukker og vann i en ren kjele.
2. La det koke uten å røre, til det blir gyldenbrun karamell. Pass på så det ikke svir seg.
3. Når karamellen har blitt gyldenbrun, trekk kjelen vekk fra varmen og tilsett meierismør og maldonsalt – rør godt.
4. Tilsett deretter litt og litt kremfløte under omrøring.
5. La koke i 2 minutter før du trekker sausen vekk fra varmen.
6. Karamellsausen oppbevares i kjøleskap. Den vil stivne når den blir kald, så det kan være lurt å lune den litt før servering.
Ingredienser:
5 dl h-melk
Isbiter
3 ss sukker
4 ss pulverkaffe
4 ss kokende vann
Fremgangsmåte:
1. Visp sammen kokvarmt vann, pulverkaffe og sukker til luftig kaffeskum. Bruk miksmaster eller visp for hånd.
2. Fyll opp et glass med isbiter og melk.
3. Topp med kaffeskum og karamellsaus.
4. Rør godt rundt med skje eller sugerør, så kaffeskummet blandes med melka – før den nytes!
Tid: ca. 20-25 min
Antall: 2 stk store glass
Vanskelighetsgrad: enkel
Dalgonakakao med chili
Ingredienser
5 dl h-melk
3 toppede ts med kakaopulver
En halv rød chili
1 ts vaniljesukker
3 ss sukker
3 ss pulverkaffe
4 ss kokende vann
Fremgangsmåte
1. Kutt chili i små biter. Jo mindre bitene er, jo sterke blir kakaoen, så dette justerer du selv. Det kan være lurt å kutte de i ganske store biter dersom du kun ønsker et hint av chili.
2. Ha melk, chili, vaniljesukker og kakaopulver i en kjele. Visp godt sammen og varm opp til det begynner å koke. Trekk så kjelen vekk fra varmen og sett på lokk. La trekke mens du lager kaffeskummet.
3. Bland pulverkaffe i kokvarmt vann – tilsett sukker og visp til luftig skum. Visp enten for hånd eller med miksmaster.
4. Ta chilien ut av melken.
5. Ha kaffeskummet over i kjelen og rør godt sammen, før du har det over i kopper eller glass som tåler varme.
6. Pynt med fersk chili og vispet kremfløte om du ønsker det.
Ingredienser (2 store glass/kopper):
5 dl h-melk
3 toppede ts med kakaopulver
En halv rød chili
1 ts vaniljesukker
3 ss sukker
3 ss pulverkaffe
4 ss kokende vann
Fremgangsmåte:
1. Kutt chili i små biter. Jo mindre bitene er, jo sterke blir kakaoen, så dette justerer du selv. Det kan være lurt å kutte de i ganske store biter dersom du kun ønsker et hint av chili.
2. Ha melk, chili, vaniljesukker og kakaopulver i en kjele. Visp godt sammen og varm opp til det begynner å koke. Trekk så kjelen vekk fra varmen og sett på lokk. La trekke mens du lager kaffeskummet.
3. Bland pulverkaffe i kokvarmt vann – tilsett sukker og visp til luftig skum. Visp enten for hånd eller med miksmaster.
4. Ta chilien ut av melken.
5. Ha kaffeskummet over i kjelen og rør godt sammen, før du har det over i kopper eller glass som tåler varme.
6. Pynt med fersk chili og vispet kremfløte om du ønsker det.