svinegrytesvinegryte

Oppskrift: Fårikål

Fårikålens dag har tradisjonelt blitt feiret den siste torsdagen i september, som i år faller på torsdag 28. september. På denne dagen serveres det fårikål over hele landet, og som Norges nasjonalrett står den også som en populær klassiker på menyen gjennom høsten. Er du klar for fårikålfest?

 

I Christiania Glasmagasin finnes det mange matinteresserte ansatte, og nå vil Mia dele oppskriften sin på fårikål. Mia følger tradisjonell oppskrift, men ”pimper” den opp med grove biter av gulrot, sellerirot, purre og søtpotet. Dette har hun bare fått gode tilbakemeldinger på, så da ble vi bare nødt til å dele oppskriften med dere!

Tid: Rundt 2 timer

Antall: ca. 4 personer

Vanskelighetsgrad: Middels

 

Ingredienser

1,5 kg fårikålkjøtt/skiver av lammelår
1,5 kg hodekål
0,5 kg gulrøtter
0,5 kg sellerirot
1 stk purre
3-4 store søtpoteter (tilsettes de siste 30 min)
4 ts grovmalt pepper
2-3 ts salt
Hvetemel
4 dl vann

 

Fremgangsmåte

1. Del hodekålen i båter og grønnsakene i grove biter

 

2. Legg kjøtt, kål og grønnsaker lagvis i en gryte. Legg kjøttet nederst med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene. Ønsker du å jevne fårikålen kan du strø litt hvetemel, ca. 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.

 

3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), det tar ca. 2 timer. Søtpotet tilsettes de siste 30 min, det er viktig å vente med å tilsette søtpoteten for å unngå at den koker bort.
 

Tips

I stedet for hel pepper forteller Mia at hun bruker grovkvernet pepper mellom lagene. Dette setter mer og bedre peppersmak, og man slipper å plukke bort eller tygge et pepperkorn ved en feil. Hun anbefaler også å blande inn noen skiver av lammelår for å få mer rent kjøtt i gryta.

Har du det du trenger?

© Christiania Glasmagasin AS