kjøkkenutstyrkjøkkenutstyr

Farmors tradisjonelle fiskesuppe

Ingenting slår en nydelig fiskesuppe, og spesielt godt er det når den er hjemmelaget! Vi har bladd i kokebøkene og funnet frem til en sikker vinner; nemlig farmors fiskesuppe. Denne suppen har stått som en soleklar favoritt hos hele familien i årevis, og i tradisjonens tro fiskes mye av fisken selv - på familiehytta i Mandal.

 

Av: Maren Walvik Johnsen

 

Hver sommer, på Lyngøy utenfor Mandal, er både liten og stor med på garnfangst når farmors fiskesuppe skal tilberedes. Bein, hode og hale kan kokes til fiskekraft ved å trekke i 15-20 minutter, men du kan også fint bruke fiskebuljong eller kjøpe ferdig kraft på butikken. Farmors fiskesuppe er laget på gamlemåten, og du kan fint kombinere noe nytt med det gamle om du ønsker å utfordre deg selv litt ekstra på kjøkkenet i sommer.

Ingredienser

Ca. 2 liter god kraft
1 finskåret løk
1 rød og 1 gul finskåret paprika
4 gulrøtter skåret i staver
1 finskåret fenikkel
1 liten eller 1/2 blomkål i små buketter
En bit kålrot i staver
3-4 poteter skåret i terninger
1-2 rød chili skåret veldig smått (eller etter smak og behag......)
En kvart liter kremfløte
Salt, pepper, sellerisalt, m.m

 

Helt til slutt: reker, fisk eller gode fiskeboller - eller alt sammen, alt etter hva man liker!



Fremgangsmåte

1. Lag jevning med mel og smør

2. Spe med kraften og la suppen koke litt

3. Ha i grønnsakene og la koke litt til

4. Tilsett fløten

5. Legg gjerne i en fiskebuljongterning

6. Smak til med salt, pepper, sellerisalt etc. (viktig!!)

7. Helt til slutt: tilsett fisk, reker, fiskeboller eller en blanding av alt sammen og la koke i noen få minutter.

8. Server suppen i en stor kasserolle og la den mest ivrige fiskeren forsyne seg først!

 

Takk til Solveig Walvik for lån av oppskrift.



© Christiania Glasmagasin AS