Oppskrift: Sommerkake

En frisk sommerkake på en varm sommerdag kan friste selv den mest beskjedne søtmomsen i familien. Servert på et nostalgisk servise som får deg til å mimre over gamle sommerminner, og som er med på å skape nye. På kakefatet i serien Jordbæreng fra Porsgrund Porselen presenterer vi en vegansk, fruktig og naturlig frisk sommerkake laget med rene, plantebaserte ingredienser. Vi har fylt kaken med krem og friske bær, og du kan velge helt selv hvilke bær du ønsker å benytte. Forsøker du deg på oppskriften? Del et bilde med oss ved å bruke #cgnorge!

Tid: ca. 90 min

Antall: Til 10 personer

Vanskelighetsgrad: Middels

 

Ingredienser

Til kaken:

150 g vegansk smør eller 1,6 dl solsikkeolje

3 dl plantemelk (f.eks. mandel eller havre)

1 dl eplemos eller planteyoghurt

200 g sukker

Skall av 1 sitron og 1 ss sitronsaft

1 ts vaniljeekstrakt, frø fra en vaniljestang eller vaniljesukker

100 g mandelmel (eller kjør mandler fint i kjøkkenmaskin)

200 g siktet hvetemel

3 ts bakepulver

1,5 ts natron

En klype salt

 

Til krem og pynt:

1 pakke havre- og rapsfløte (eller vispbar soyakremfløte)

4 ss vegansk kremost (for eksempel Oatly havrekremost)

1/2-1 glass syltetøy (vi har brukt jordbær) eller en kurv friske bær

Litt sukker hvis bærene er i friskeste laget

Spiselige blomster til pynt

Fremgangsmåte

1. Forvarm stekeovnen til 180 grader.

 

2. Smør én eller to springformer (20-22 cm i diameter) og strø dem med mel. Kle bunnen med bakepapir. Hvis du bruker én form, deler du bunnen på langs etter steking.

 

3. Smelt smør i en kjele og tilsett sukker og melk. Varm og rør til sukkeret har løst seg helt opp. Ta av platen og hell over i en stor bolle. Bruker du olje istedenfor smør kan denne tilsettes nå. Bland inn yoghurt eller eplemos og sitronskall, samt saft.

 

4. Bland sammen resten av det tørre i en bolle, og rør dette inn den våte blandingen litt og litt. Bruk gjerne en sikt så det ikke klumper seg.

 

5. Hell i formen(e) og stek midt i ovnen: 20-30 min hvis du bruker to former og 30-40 min hvis du bruker én form. Følg med og stikk inn en trepinne i midten for å avgjøre om bunnene er gjennomstekt. Kommer den ut uten røre, så er det ferdig. La avkjøle noe i formene før du tar dem ut og avkjøler videre på rist.

 

6. Nå kan du starte med kremen og pynten. Romtemperer kremosten. Begynn med å vispe kremosten og evt. sukker, før du gradvis tilsetter fløte. Pisk til det dannes stive topper.

 

7. Del kakebunnen(e) på langs for flere lag om ønskelig. Det er lettere hvis bunnen har vært i fryseren en time. Legg den ene kakebunnen på et fat. Dynk evt. med litt plantemelk, saft eller juice. Smør på et lag krem og videre bær eller syltetøy. Fortsett med neste bunn. Smør et tynt lag krem rundt hele kaken slik at litt av bunnen synes gjennom. Pynt med spiselige blomster om ønskelig, og server gjerne på Jordbæreng kakefat slik vi har gjort på bildene.

Å nyte tiden ute er noe vi alle setter pris på om våren og sommeren. Her har vi dekket opp bordet utendørs med serviset Jordbæreng fra Porsgrund Porselen som med sitt vakre design i hvitt med detaljer av jordbær vekker nostalgiske minner fra barndommen, og er perfekt for måltidene når det er vår og sommer. Serviset utsmykker ethvert sommerbord, og er like flott til de festlige anledningene ute i hagen som til de rolige frokostene på terrassen. I serien finner du alt fra kakefat, ulike kaffekopper og skål med lokk. Cathrine Kirkerud har tegnet motivet og designet serviset for Porsgrund Porselen. 

Se våre flotte produkter!

© Christiania Glasmagasin AS