kjøkkenutstyrkjøkkenutstyr

Oppskrift: Hjemmelaget jordbærsyltetøy

Stadig flere ønsker å forsøke seg på hjemmelaget syltetøy, og da vi så de fristende bildene av jordbærsyltetøy fra Ida Maries mat forstår vi godt hvorfor! Nå kan du prøve deg på samme oppskrift – se lenger ned dersom du ønsker å bytte ut jordbær med bringebær.

 

Bilder/oppskrift: Ida Marie Storbakken

Du trenger:

2 kg jordbær

1 pose med jam syltepulver

½ kg sukker

Norgesglass


Fremgangsmåte

  1. Start med å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann. Legg glassene + lokk og pakninger/stikker oppi kjelen. Ha gjerne klypen du skal løfte glassene opp med pluss øsen du skal bruke for å få syltetøyet over på glassene, i kjelen. Sett på full varme og kok opp. Skru ned når det koker og la det ligge å småkoke mens du lager jordbærsyltetøyet.

  2. Rens jordbær, skyll i kaldt vann og del i fire.

  3. Legg jordbærene i en ren kjele og kok opp under stadig omrøring. Bruk en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn.

  4. Jordbærene vil slippe væske når de blir varme. Når det begynner å koke, tilsetter du syltepulveret. Rør godt rundt og la koke i ca. 2 minutter. Bruk en øse for å fjerne skum som flyter opp på toppen.

  5. Når syltetøyet med syltepulveret har kokt i 2 minutter, trekker du kjelen vekk fra varmen og tilsetter sukkeret. Rør godt rundt til sukkeret løses opp (ca. ett par minutter). Husk å fjern skummet, slik at du får et blankt og rent syltetøy.

  6. Legg glassene over på et rent kjøkkenhåndkle. Bruk en klype eller en gaffel for å løfte lokkene opp av det kokende vannet. Hell litt på glassene slik at vannet renner ut. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.

  7. Fyll glassene med det varme syltetøyet, opp til 2 cm fra kanten. Vær ekstra forsiktig så du ikke søler syltetøy på kanten, da må du tørke det bort med rent kjøkkenpapir, før du skrur lokket på.

  8. Skru lokkene godt fast, og snu deretter syltetøyglassene opp ned. La de stå slik noen timer, til de er avkjølt. Sett de deretter i kjøleskapet.

  9. Syltetøyet er holdbart i mange måneder i kjøleskapet (så lenge du ikke åpner lokket). Når du åpner et syltetøyglass, er syltetøyet holdbart ett par uker. Vær nøye med å bruke en ren skje når du skal ta syltetøy, da holder syltetøyet ekstra lenge.

 

Fikk du med deg denne? Dalgona kaffe – med en tvist!

Ønsker du å lage bringebærsyltetøy?

Du kan fint bruke samme oppskrift, men bytte ut jordbærene med villbringebær slik som på bildet over, eller vanlige bringebær. Et tips er å tilsette 5 ss sitronsaft i kjelen samtidig med sukkeret for en friskere smak. Avkjøl – server – og nyt!



Tilleggsinformasjon

Tilleggsinformasjon
SKU blogg-oppskrift-syltetøy
© Christiania Glasmagasin AS