Druespesifikke vinglass fra Riedel

Det kan ofte være litt overveldende når det kommer til valg av vinglass. Det finnes utallige varianter som kommer i ulike former og stiler - fra mange forskjellige merkevarer. Hva burde man egentlig tenkte på når man skal kjøpe nye glass?

 

Noen er opptatt av design, mens andre tenker på det funksjonelle. Et vinglass kan påvirke hvordan vinen smaker, og ved hjelp av druespesifikke glass vil du få en vinopplevelse som lokker frem druens beste egenskaper.

Serier utviklet sammen med vineksperter

Med en lang historie og kunnskap har Riedel i over 50 år utviklet durespesifikke glass i samarbeid med vinprodusenter. Merkevaren var første produsent av druespesifikke glass, og skapte i tillegg verdens første maskinproduserte druespesifikke glass, kjent som serien Vinum. Merkevaren følger årene på samme måte som produsenter av vin, for å skape glass tilpasset til de ulike druesorter, og det er ingen tvil at Riedel har fått en stor anerkjennelse i vinverden.

Etter en lang prosess har det vist seg at vinopplevelsen blir enda bedre om vinen har mer flate å bevege seg på, og nettopp derfor består den flotte serien Performance av lett optiske glass. Det optiske glasset er ikke bare elegant å se på, men det gir også en større innside, som gir vinen mer rom til å åpne seg og vise frem alle nyanser. Kombinasjonen av klokken og det optiske glasset gir den ultimate vinopplevelse, perfekt til vinelskerne.

Serien Veloce byr på druespesifikke vinglass i delikate design med en klokke utformet i tynn krystall og en høy, smal stamme. De flotte glassene er maskinprodusert for en maksimal presisjon, og på foten av hvert glass beskrives hvilken drue som passer til det bestemte vinglasset.

Serien Veritas består av maskinproduserte glass i krystall, som gir den samme sjarmen som munnblåste glass, og samtidig sikrer en presisjon som kun oppnås med maskinproduserte glass. Stammen på glasset er utrolig tynn, og kommer med samme myke avrunde klokke som i Vinum-serien. Veritas er perfekt til den som liker Vinum, men ønsker et enda tynnere glass.

Den populære serien Vinum var første serie i verden med maskinproduserte vinglass designet for ulike type druer og vin. Hvert glass i serien er designet av en gruppe eksperter, med en utviklingsprosess pågående i opptil to år.

En gave som varer!

Til vinentusiasten er vinglass fra Riedel en flott gave å gi bort, som vil settes pris på av enhver som interesserer seg for vin, og til enhver som elsker å drikke det. Vinglassene fra Riedel er alle utviklet for en spesiell druesort, og for å oppnå vinens fulle opplevelse anbefales det å velge glass tilpasset til nettopp den druesorten du skal nyte. En fin begynnelse kan være å kjøpe vinglass tilpasset riesling og cabernet, og et lite tips: man trenger nødvendigvis ikke 8 eller 12 stk av hvert glass. Begynn gjerne med 2 eller 4 stk av hver druespesifikke glass.

Vinglass tilpasset Cabernet/Merlot 

Cabernet og Merlot er to forskjellige druer, med opprinnelser fra Frankrike. Typen cabernet sauvignon er blant de mest kjente blå druer fra vinverdenen. Begge druene har mye fruktsmak, med innslag av kraftig mørke bær. Cabernet sauvignon har en del tanniner, og Merlot har en litt bløtere tanninstruktur. Glassene tilpasset disse to druesortene er designet for å dempe skarpheten og den mest aggressive syren, som gjør at fruktsødmen i druen trer frem, og vinens smak blir rundere og mer fyldig.

Vinglass tilpasset Riesling og Champagne 

I champagne brukes tre ulike druer: chardonnay, pinot noir og pinot meunie. Hver og en har ulik karakter, men sammen bærer de preg av grønne, friske, saftige epler, sitrus og gjærbakst. Glass tilpasset champagne skal ha en litt større klokke slik at vinen får plass til å utfolde seg, og med en smalere åpning slik at aromaen bevares i glasset. Her kan også cava, prosecco og Franciacorta nytes i glassene. 

Hvitvinsdruen riesling lukter og smaker masse, og typiske aromaer for denne grønne druesorten er grønne epler, sitrus, hvite blomster og hvit stenfrukt, samt at den kan ha preg av honning eller tørkede aprikoser. Denne type vin trenger litt plass til å utfolde seg, og glassene er derfor utviklet med en forholdsvis stor klokke, men med en liten åpning for å beholde aromaen i glasset.

Vinglass tilpasset Pinot Noir 

Druen pinot noir gir en smak av delikate frukttoner, kirsebær og rødbærfrukt. Den kan være litt syrlig og gi et hint av krydder, men fremstiller bløte og avslepne tanniner. I de ulike seriene finner du pinot noir glass tilpasset til både new world og old world. New World vil si vinland fra den nye verden, som New Zealand og USA. Disse glassene er utviklet med et rett parti helt øverst på klokken slik at vinen styres forbi tungspissen og dermed lar sødmen virke mindre fremtredende. Old World er vinglass tilpasset pinot noir fra den gamle verden. Her er glassets klokke utviklet for å løfte frem fruktsødmen i vinen og dermed skape en balanse av det høye syreinnholdet.

Dekanter & Karafler 

Ved å dekantere vinen fjerner man bunnfall man ellers ikke ønsker å ha med i vinglasset. Det er spesielt eldre viner som utvikler sedimenter i vinen som man ønsker å fjerne før den skal nytes, men alle viner kan fint dekanteres. Til kraftige viner som trenger å åpne seg er det utmerket med en dekanter med en bred bunn, slik at vinen slår seg ut. Til lettere viner i rosé og hvit er en dekanter med smal bunn et godt valg.

Vedlikehold 

Glass fra Veloce, Veritas, Performance og Vinum skal vaskes i oppvaskmaskin på 45 graders glassprogram. Det anbefales bruk av pulveroppvaskmiddel, og ikke terninger, da det kan bli for mye såpe. Tørk av med en mikrofiberklut ved avsluttet vask. Vask ikke glassene sammen med skittene tallerkener, og hold god avstand i maskinen så glassene ikke slår mot hverandre. Tips til en utmerket glans: kok opp vann, og hold dermed glasset over dampen, og tørk til slutt med en mikroklut. Les mer om vedlikehold av glass her.

© Christiania Glasmagasin AS