Slik skriver du bryllupstale

Invitasjonene er sendt ut og toastmasteren er valgt, men det er fortsatt tusen ting som skal gjøres før den store dagen. En av bekymringene som blir større jo nærmere vi kommer den store dagen – er den berømte bryllupstalen. Vi ønsker å hjelpe! Her er våre beste tips til bryllupstale.

 

Start på rett sted


Skriv ned alt du kommer på! Grav i tankene og noter ned alt som skulle falle deg inn. Alt fra din utkåredes favorittfilm til navnet på yndlingsbamsen fra barndommen – kanskje bamsens navn er det samme som noen i familien? På dette stadiet er ingen idéer dumme – du velger ut de beste temaene senere.


Tips! Ha en notatbok i veska eller på mobilen og noter det du kommer på noe når du er på farten!

Snakk med familie og venner

 

Mens tankene fortsatt henter tilbake gamle minner, er det tid for å snoke litt blant venner og familie. Ta en prat med de som står personen nærmest og spør om det er noen episoder eller historier som du kan koble opp mot deres forhold. Kanskje en onkel kan fortelle deg at din utkårede har holdt noe hemmelig for deg i alle disse årene?

Sjekk også ut din kjæres sosiale profiler, som f.eks: Facebook, Instagram, Twitter og Pinterest. Kanskje kan du avsløre at bruden har vært gifteklar i minst 8 år, og har Pinterestboards som kan bevise dette? Kanskje brudgommen hadde en blogg for noen år tilbake og du kommer over et innlegg som bare MÅ deles!? Om du graver langt nok tilbake i sosiale medier, kan du finne tilbake til mange morsomme bilder som kan være verdt et lite tilbakeblikk under bryllupsmiddagen.

 

En historie verdt å fortelle

 

La oss si du er heldig og har gravd frem opptil flere gode historier fra barndommen, men kanskje også kommet over episoder som er litt for drøye å fortelle i et bryllup? Da er det på tide å velge ut de historiene og temaene du ønsker å bygge talen din rundt. Velg ut og fokuser på de beste historiene og temaene. Det er de godt forankrede historiene som blir til de beste talene! 

Er du usikker på hvilke temaer som ikke hører hjemme i en bryllupstale? La oss bare si at tidligere kjærester, fylleturer og drøye, seksuelle fortellinger kanskje bør utelates til alles beste.

 

Skriv som du prater

 

Når du skal skrive ned talen din er det viktig å ikke glemme at talen skal fortelles, ikke leses. Bruk derfor et muntlig språk når du skriver ned talen. Lag deg en disposisjon - en plan for talen fra start til slutt. Talen brudeparene lager til hverandre starter ofte med deres første møte, og en takk til svigerforeldre for at de har oppdratt deres utkårede. Det fortsetter gjerne med hva vedkommende liker best ved den andre og hvorfor de er perfekt for hverandre. De beste historiene kommer ofte like etter, og for mange av gjestene er dette første gang de hører historien – som ofte skaper store smil og herlig latter.

 

Avslutningsvis kommer gjerne noen ord om livet dere skal bygge sammen som mann og kone, og så klart en liten skål og et kyss fra din kjære. Likevel må du ikke være redd for å gjøre noe annerledes i talen din! Har du lyst til å gå for noe litt ekstraordinært fordi det er mer din stil? Kjør på! Men husk at talen holdes for den du skal dele resten av livet ditt med, så sørg for at den faller i smak. Kanskje kan du snakke med en bestevenn/-venninne før du setter i gang?

 

 

Øvelse gjør mester

 

Dagen nærner seg og talen skal holdes, uansett hvor mye du gruer deg. Men dette klarer du! Når du føler at talen er klar – hold en generalprøve for deg selv. Reis deg opp og fremfør talen. Ta den gjerne opp på video eller lydopptak og lytt på fremføringen din, da blir det lettere å justere tempo og bli mer bevisst på å ta pauser mellom poeng og temaer. Talen bør ikke overskride 5 minutter – hold den kort og konsis.

 

Jukselapp er lov

 

Lag deg jukselapper, og bruk gjerne litt tykke ark. Størrelsen på lappene bør ikke være større enn A5, de skal være små og diskret. Et tips er å bruke stor skrift for å øke lesbarheten. Et alternativ er å skrive ned hele talen ordrett og markere nøkkelord og pauser – da kan du til nød lese opp hele talen hvis du blir veldig nervøs. Det andre alternativet er å skrive ned disposisjonen med nøkkelord og temaer – et godt alternativ for den som er vant til å prate i store forsamlinger.

 

Dette klarer du!

 

Det er bryllupsmiddag, det er din tur til å tale. Du reiser deg opp, stiller deg bak stolen, og ser utover forsamlingen. Du har dine små jukselapper, og er klar for å tale til din kjære.

Husk – du prater til din beste venn, dere har lovet hverandre å være sammen i gode og onde dager – og dette er den største dagen i livet deres, så langt. Husk å smile og ta mange pauser slik at gjestene får tid til å oppfatte det du sier. Og ikke minst, møt blikket til din kjære under talen. Ha et lite lommetørkle i nærheten – det kan fort bli gledes-tårevått.

 

© Christiania Glasmagasin AS