Stekepanne med eller uten non-stick belegg?

Skal du gå for en stekepanne belagt med non-stick eller en panne uten belegg? Valget avhenger av bruksområder og behov på kjøkkenet, og det kan derfor være fint å undersøke formålet med pannen før man investerer i en. Ønsker du en stekepanne som tåler høye temperaturer, eller en som krever lite olje? Setter du pris på en effektiv rengjøring, eller har du et behov for at pannen tåler oppvaskmaskin?

 

Panner belagt med og uten non-stick belegg vil komme med ulike fordeler og bruksområder, som kan gi varierte resultater i matlagingen. Her kan du lese mer om ulikhetene og fordelene du får fra belagte og ubelagte panner.

Stekepanne med non-stick belegg

En stekepanne belagt med non-stick krever mindre olje og smør ved steking, og er vanligvis lettere å rengjøre. Belegget hindrer maten i å feste seg til pannen under tilberedningen, noe som gjør stekepannen utmerket til råvarer som har tendenser til å feste seg til bunnen, som eksempel egg, pannekaker, omelett og fisk. Den glatte overflaten gjør det lettere å snu maten, samtidig som behovet for å bruk av større mengder med olje og smør reduseres. Non-stick panner er også ideelle til steking av krydret mat, eller råvarer inneholdende sukker eller syre, da disse ingrediensene kan føre til at maten svir seg lettere fast.

Vedlikehold & bruk

Noen panner belagt med non-stick kan rengjøres i oppvaskmaskin, men det anbefales likevel håndvask for en optimal bevaring av belegget. Bruk aldri skarpe redskaper, eller redskaper i stål, da disse kan skape riper i belegget. Her anbefaler vi bruk av kjøkkenredskaper i silikon, tre eller plast. Unngå rask oppvarming og nedkjøling av pannen. Stekepannen varmes opp gradvis, på lav til middels varme. 

Se et utvalg av non-stick stekepanner:

Veil.pris 1299,-

Stekepannen fra Classicpro er fremstilt i 18/8 rustfritt stål og belagt med det bærekraftige belegget Ilag Ultimate Maximizing Greener. Belegget er keramisk forsterket med 3 lag og gir en utmerket non-stick effekt som gjør pannen svært motstandsdyktig mot riper og slitasje.  

Veil.pris 1899,- 

En stilren stekepanne fremstilt i børstet rustfritt stål og belagt med det robuste Stratanium non-stick belegget som gjør at du kan steke mat selv uten bruk av smør og olje. Pannen er konstruert med 5 lag av stål og aluminium, som gir en lang holdbarhet og en utmerket varmefordeling. 

Veil.pris 999,- 

Masterclass Can-to-Pan stekepanne er laget av 70% resirkulert aluminium fra kasserte drikkebokser og er en del av deres innovative og bærekraftige kokekar-serie. Pannen er 28 cm stor og har et ripebestandig non-stick belegg som er fri for BPA, PFOA og kadmium.

Veil.pris 1299,-

Stekepannen fra Classicpro er fremstilt i 18/8 rustfritt stål og belagt med det bærekraftige belegget Ilag Ultimate Maximizing Greener. Belegget er keramisk forsterket med 3 lag og gir en utmerket non-stick effekt som gjør pannen svært motstandsdyktig mot riper og slitasje.  

Veil.pris 1899,- 

En stilren stekepanne fremstilt i børstet rustfritt stål og belagt med det robuste Stratanium non-stick belegget som gjør at du kan steke mat selv uten bruk av smør og olje. Pannen er konstruert med 5 lag av stål og aluminium, som gir en lang holdbarhet og en utmerket varmefordeling. 

Veil.pris 999,- 

Plus stekepannen fra Christiania 1739 er fremstilt i materialet aluminium, som sikrer en jevn og effektiv oppvarming, og belagt med det slitesterke teflonbelegget Platinum Plus, som sikrer en smidig matlaging. Pannen er fri for PFOA.

Stekepanne uten belegg

En stekepanne uten belegg tåler høye temperaturer, og er derfor ideell til steking av mat som trenger høy varme. Dette kan være råvarer som eksempel biff, koteletter og svinekjøtt, der en gjerne ønsker å oppnå en sprø stekeskorpe og et saftig resultat på innsiden. Steking av fisk, grønnsaker og poteter gir også en sprø og god utside i en panne uten belegg. Det er verdt å merke seg at en stekepanne uten belegg krever mer olje eller fett for å hindre at maten setter seg fast, sammenlignet med en belagt panne.

 

Stålpanner uten belegg er kjent for å være svært slitesterke og varmebestandige, og er motstandsdyktige mot flekker og korrosjon. Brukes disse pannene riktig kan de vare i mange år. Da disse pannene ikke har noe belegg som kan skades eller skrapes av, tåler bunnen mer enn sammenlignet med en non-stick panne, og man kan vanligvis også ta i bruk stekespader av metall. Det anbefales likevel å bruke tre eller silikonredskaper for å unngå riper i pannen.

 

Se et utvalg av stekepanner uten belegg:

Veil.pris 1249,- 

 

Pillivuyts Somme stekepanne er fremstilt med en 3-lags konstruksjon bestående av robust rustfritt stål, aluminium og rustfritt stål. Pannen har et sveiset non-heat håndtak i stål som ikke blir varmt under steking, og tåler opptil 220 °.

Veil.pris 1349,-

Stekepannen fra Scanpan Fusion 5 er utviklet med en femlagskonstruksjon av stål og aluminium som gir en jevn varmefordeling, og et stilfullt ytre av høyblankt rustfritt stål. Pannen tåler høy varme og kan brukes i ovn på opptil 260 °. 

Veil.pris 1499,-

 

Stekepannen Maitre D' er konstruert med en 18/10 rustfritt stål innside for en maksimal holdbarhet, en aluminiumskjerne som gir optimal varmefordeling, og en 18/10 stålbase som gjør den egnet for induksjon. Utsiden er belagt med kobber for et stilfullt uttrykk.  

Veil.pris 899,-

 

Essentials stekepannen uten belegg fra Christiania 1739 er fremstilt i 18/8 rustfritt stål og konstruert med en 3-lags bunn av stål og aluminium, som sikrer en jevn fordeling av varmen. Pannen tåler temperaturer på opptil 230 °C.

Veil.pris 1249,- 

 

Pillivuyts Somme stekepanne er fremstilt med en 3-lags konstruksjon bestående av robust rustfritt stål, aluminium og rustfritt stål. Pannen har et sveiset non-heat håndtak i stål som ikke blir varmt under steking, og tåler opptil 220 °C.

Veil.pris 1499,-

 

Stekepannen Maitre D' er konstruert med en 18/10 rustfritt stål innside for en maksimal holdbarhet, en aluminiumskjerne som gir optimal varmefordeling, og en 18/10 stålbase som gjør den egnet for induksjon. Utsiden er belagt med kobber for et stilfullt uttrykk.  

Vedlikehold & bruk

Hold temperaturen middels til lav. Stekepanner uten belegg tåler høye temperaturer, men på lik linje med andre panner er det også her viktig å følge en gradvis oppvarming til ønsket temperatur er oppnådd. Når pannen er varm tilføres en generøs mengde med olje/smør som fordeles jevnt ut i pannen, og steking av mat kan deretter begynne. Mat kan sette seg fast til overflaten i begynnelsen, men når maten har utviklet en fin stekeskorpe, løsnes den naturlig fra bunnen. Unngå derfor å snu maten før den er tilstrekkelig brunet på en side – jo færre ganger maten snus, desto bedre blir resultatet. 

 

Ubelagte stålpanner kan både rengjøres i oppvaskmaskin og for hånd, men bruk alltid vaskemiddel når den skal vaskes. Dersom mat har svidd seg fast i bunnen og ikke går vekk ved vanlig vask kan pannen fylles med vann og noen dråper oppvaskmiddel, og småkoke i noen få minutter. Bruk deretter en stekespade eller et annet redskap for å forsiktig skrape bort matrestene. Stålpanner med en kobberbelagt utside må rengjøres for hånd. 

Maitre D' uten belegg

Essentials uten belegg

Classicpro med belegg

Scanpan med belegg

Med eller uten belegg?

Valget mellom en stekepanne belagt med non-stick og en panne uten belegg avhenger av formålet med pannen og dine personlige preferanser. En belagt panne trenger lite olje ved steking, mens en ubelagt panne har et større behov for bruk av olje og smør. Stålpanner uten belegg tåler høye temperaturer og er svært slitesterke, og ved riktig bruk vil disse vare lenger enn en non-stick panne, som er mer ømfintlig for riper og slitasje. Ønsker man en allsidig panne som steker maten enkelt ved bruk av lite olje vil en non-stick panne være mer praktisk å gå for. Ser du etter en slitesterk panne som tåler høye temperaturer, utmerket til steking og sautering av kjøtt og grønnsaker, vil en ubelagt stålpanne være et godt alternativ.

Praktiske redskaper!

© Christiania Glasmagasin AS