kjøkkenutstyrkjøkkenutstyr

Tips til soppturen

Skal du på sopptur i høst? Sanking av sopp er en populær aktivitet for hele familien, og med riktig kunnskap og litt flaks kan man tilberede smakfulle retter med fangsten. Men vet du hvilken sopp du bør se etter? Og hva bør du egentlig ha med deg i sekken? Vi har tipsene som kan bidra til å gjøre soppturen til en suksess for både liten og stor!

Husk riktig utstyr og proviant

Før du går hjemmefra er det viktig å pakke ned rikelig med niste, vannflasker og kanskje noe ekstra godt å unne seg underveis. Legger man først i vei på sopptur kan det fort ta noen timer før du er tilbake, så vær forberedt på at både små og store kan føle på lavt blodsukker underveis. Det fine med soppturer er likevel ikke bare selve soppsankingen, men også de hyggelige stundene man kan nyte utendørs med de man er glad i. Finn frem matboksen og slå dere ned i et lunt skogholt – lite er bedre enn å nyte en god lunch ute i naturen!

 

En annen viktig ting å huske på før du går hjemmefra er soppkurv og en liten soppkniv. Ta gjerne med deg flere hvis dere ønsker å gå litt spredt, men vær obs på at hele følget er klar over hvilke sopper som kan plukkes – og hvilke som bør bli værende igjen i skogen. En soppbok er derfor også viktig for å få med seg de riktige artene hjem.Plukk sikre arter – unngå de ukjente

Blant de mest populære soppartene er kantarell, piggsopp, steinsopp og sjampinjong, men også fåresopp, matbleksopp og matriske sopp er regnet som sikre sopparter. Når det gjelder sanking av sjampinjong er det spesielt viktig å være obs på at disse kan forveksles med svært giftige sopper som giftig rødsporesopp og hvit fluesopp. Unngå også giftsjampinjong som hittil kun har vært observert i Oslo, Akershus og Telemark. Denne blir lett gul ved håndtering, og du vil kunne se forskjell i en soppbok.

 

Da gift kan smitte over, er det viktig at du ikke plukker med deg sopp du er usikker på. Får du en giftig soppart i kurven, må all soppen kastes. Er du derimot flink til å sjekke soppboken og kun plukker med deg de sikre artene, kan du ha sikret deg et smakfullt tilbehør til middagen i lang tid fremover! Og det beste av alt – du har plukket det selv!

 

Les også: Velg riktig stekepanne

Tilbered smakfulle soppretter

Når du kommer tilbake fra sopptur med kurven full av gode matsopper, har du uendelige muligheter for bruk og tilberedning. Det finnes mange retter basert på aromaen fra en mix av sopparter, så ta gjerne et søk på nett for å hente inspirasjon fra ulike oppskrifter. Husk å rense soppen først, for deretter å kutte soppen i biter før steking.

 

Selv om du kan bruke sopp i alt fra supper og sauser til pastaretter og paier, kan det enkle ofte være vel så bra – om ikke enda bedre! Vi kan anbefale å frese soppen godt i margarin sammen med et hvitløksfedd, for så å tilsette noen spiseskjeer med hakket persille eller gressløk. Baconbiter er også et populært tilskudd til soppretten på grunn av den salte smaken – og topp gjerne det hele med revet parmesan. En nydelig rett som passer like godt som tilbehør til annen mat som på en sprø, toastet brødskive. Prøv deg frem med dine og familiens favorittsmaker, og du er garantert en vellykket avslutning på soppturen!


Nyttige produkter


© Christiania Glasmagasin AS