kjøkkenutstyrkjøkkenutstyr

Riktig behandling av stekepanner

Stekepannen er et av kjøkkenets viktigste redskaper, og riktig behandling er avgjørende for pannens levelengde. Ofte kan det friste å rengjøre pannen rett etter bruk, men er det egentlig lurt? Og stemmer det at silikonredskaper er mer velkomne i pannen enn redskaper i metall? Vi gir deg her en generell innføring i behandling av stekepanner slik at du kan ha glede av pannen din lengst mulig.

 

Den vanligste årsaken til at stekepannen må byttes ut kommer av overoppheting, noe som ofte resulterer i at bunnen på pannen blir buet eller slår seg. Metallet i pannen vil alltid utvide seg noe under oppvarming. Går oppvarmingen for fort, kan du risikere at pannen slår seg og buer enten innover eller nedover mot platen.

Hvordan unngå overoppheting?

Det er stekepanner i aluminium som er mest utsatt for overoppheting. Dersom oppvarmingsprosessen går for fort vil heller ikke bunnen trekke seg tilbake igjen når pannen blir avkjølt. Hvis bunnen på pannen ikke er flat, vil den ikke lenger kunne brukes på induksjonstopp – fordi induksjon krever kontaktflate for å kunne overføre varme. Vær derfor obs på å ikke sette platen på fullt med én gang, da både belegg og bunn fort kan bli ødelagt. Gradvis oppvarming er svært viktig.

Renhold og vedlikehold av stekepanner

Om du passer på å gi stekepannen din litt ekstra omsorg innimellom, vil den også vare lenger! Her er våre tips til riktig behandling av stekepannen – slik at du kan bruke tid og penger på noe annet du ønsker deg til kjøkkenet:

  1. Ikke sett tom gryte eller stekepanne rett på høy varme. Dette vil ikke bare kunne føre til buet bunn, men kan også ødelegge belegget i panner og gryter med eksempelvis teflonbelegg.

  2. Unngå kaldt vann på varm stekepanne. Selv om det kan friste å bli ferdig med oppvasken med én gang etter måltidet er tilberedt, anbefales det ikke å skylle den varme pannen i kaldt vann da dette også kan resultere i buet bunn.

  3. Ikke bruk stålredskaper i belagte panner – bruk i stedet kjøkkenredskaper i silikon, nylon eller tre. Et utvalg skånsomme alternativer i silikon finner du her.

  4. Gjør det til en vane å alltid avkjøle både stekepanner og gryter før rengjøring. Skal du koke ut en panne, prøv å ha så varmt vann som mulig for å unngå at pannen slår seg.

  5. Når det gjelder belagte panner, vask godt både innvendig og utvendig (etter avkjøling, vel og merke) med mildt oppvaskmiddel. Smør gjerne inn produktet jevnlig med olje (bruk f.eks en nøytral matolje) for å bevare belegget. Vi anbefaler ikke å vaske noen panner i oppvaskmaskin, til tross for at noen bruksanvisninger tillater det.

Gjelder de samme reglene for panner av stål?

Gryter og stekepanner av stål tåler vanligvis oppvaskmaskin og mer hardhendt vasking og skrubbing enn aluminium. Likevel kan det forårsake flekker og skjolder i stålet dersom vannperler får bli liggende på metallet. For å unngå flekker i metallet anbefaler vi å tørke pannen godt med et kjøkkenhåndkle umiddelbart etter vask, og husk at både kalkholdig vann, sitron, eddik og saltvann kan skape flekker på metallet – så vær obs på når du tilsetter de ulike ingrediensene underveis i matlagingen. Panner belagt med non-stick belegg burde vaskes for hånd, slik at belegget bevares på best mulig måte og du får full utnytte av stekepannen.

Hvordan koke ut stekepannen

Når stekepannen din har vært brukt en stund, vil det etter hvert danne seg et stekebelegg i pannen som gjør at mat enklere vil sette seg fast. Vi anbefaler da å koke ut pannen. Dette gjøres ved å fylle pannen 2/3 full med vann for så å løse opp en oppvaskmaskin-tablett i vannet. La det stå og småkoke i ca. 45 minutter. Når dette er gjort skyller du pannen godt med vann og smører belegget inn med matolje. Varm deretter opp stekepannen på nytt (svak varme), hell på litt olje og vann og vent til dette trekker inn i belegget. Fjern til slutt overskuddsolje med papir og voila – så er pannen god som ny!

Hva gjør jeg med min støpejernspanne?

Stekepanner i støpejern er ideelle blant annet ved langsom oppvarming, da det er lav risiko for at maten brenner seg fast. Dette forutsetter imidlertid at pannen smøres jevnlig og behandles riktig. Vi har derfor satt opp en egen liste for behandling av støpejernspanner:

  1. Før første gangs bruk er det viktig at støpejernspannen skylles i varmt vann etterfulgt av lett smøring med matfett.

  2. Støpejern skal alltid varmes opp før bruk for å sikre et jevnt stekeresultat.

  3. Det er viktig å huske at støpejern ALDRI skal i oppvaskmaskin og heller ikke skal bløtlegges da materialet kan ruste.

  4. Emaljen på støpejernsprodukter utvikler seg med tiden, og vil etter hvert fungere som et slipp-lett belegg. Dette forutsetter at pannen kun rengjøres i varmt vann uten bruk av oppvaskmiddel. Ved fastbrent mat kan et mildt oppvaskmiddel benyttes i liten mengde.

  5. Etter rengjøring er det viktig at støpejern tørkes grundig med et kjøkkenhåndkle. Sett også inn pannen med matolje med jevne mellomrom for å bevare materialet. 

Se vårt utvalg!

Enten du har en stekepanne av stål, aluminium eller støpejern – er det fint å vite hva som skal til for at du kan ha glede av pannen din lengst mulig. Riktig behandling kan være avgjørende for hele din kjøkkenopplevelse, fordi en buet panne med ødelagt belegg ikke på langt nær vil gi et perfekt resultat.

 

Les også: Velg riktig stekepanne

© Christiania Glasmagasin AS