nyheter Mummimamma og Filifjonka nyheter Mummimamma og Filifjonka

Vedlikehold av støpejernsgryter

En støpejernsgryte er svært anvendelig, og om du bruker den riktig kan den bli med livet ut. Støpejern er kjent for å være et materiale av topp kvalitet, med svært gode varmeegenskaper. Grytene kan brukes til så mye forskjellig, som blant annet tilbereding av grøt, hvit saus, gryteretter, langtidsstekt mat og bakverk. For å få et optimalt resultat er det viktig å behandle grytene riktig, både i henhold til matlaging og rengjøring. I samarbeid med dyktige fagfolk fra Le Creuset har vi satt sammen en veiledning med viktig informasjon og tips til bevaring av din støpejernsgryte.

Varmekilde og bruk i ovn 

Gryter som er fremstilt i støpejern gir en utrolig god og jevn varmefordeling, som gjør at varmen ledes i hele gryten, og dermed varmes veggene også opp. Dette skiller støpejernsgryter fra stålgryter, da støpejern vil holde godt på varmen i hele gryten selv etter den er tatt av koketoppen. Når gryten skal varmes opp skal det brukes lav til middels varme, da hele gryten er med på å tilføre varme til maten. Bruk aldri boostfunksjon på induksjon, da dette kan gi gryten termisk sjokk som kan føre til at emaljen sprekker.
 
Våre støpejernsgryter fra Le Creuset og Christiania 1739 kan brukes på alle koketopper, inkludert induksjon. Oppvarming av støpejern kan ta tid, men når gryten først er varmet opp vil den holde godt og jevnt på varmen selv etter platen er slått av. Det er derfor svært viktig å aldri bruke høy varme når gryten skal forvarmes, da dette kan medføre for høy temperatur i gryten. Løft alltid gryten når den skal flyttes på koketoppen, aldri dra eller skyv den. Det kan resultere i skader på koketoppen og bunnen av gryten. Det er også viktig å huske på å bruke riktig størrelse på varmekilden. Dette har noe å si både effektivitet og for å unngå at gryten blir overopphetet, som kan resultere i skade på håndtakene.

I tillegg til kokeplater kan også de fleste støpejernsgryter brukes i ovn og på grillen, som blant annet gryter fra Le Creuset. Le Creuset sine støpejernsgryter med integrert støpejernshåndtak eller stålhåndtak må ikke overskride 350° C, og produkter med sort fenolhåndtak må ikke overskride 200° C. Bruk aldri lokk hvis gryten brukes på utegrillen, da dette kan medføre for høy varme. Grytene med en sandfarget innvendig emalje egner seg ikke til tørrkoking, da dette kan føre til at maten brenner seg fast. Dekk alltid hele bunnen med smør, fett eller olje før oppvarming.

Rengjøring

Støpejernsgryter fra Le Creuset og Christiania 1739 kan vaskes i oppvaskmaskin, men det anbefales å vaske grytene for hånd. Hyppig bruk av oppvaskmaskin kan gjøre gryten matt. Dette vil kun påvirke utseende, men dersom du ønsker optimal bevaring av produktet anbefales det dermed håndvask.


Avkjøl alltid gryten før den vaskes. Ved rengjøring av støpejernsgryter med blank emalje anbefales bruk av zalo. Ved rengjøring av støpejernsgryter med matt sort emalje anbefales det kun vask i varmt vann, uten bruk av zalo. Dette er fordi en ønsker å bevare fettstoffer i gryten, da det over tid vil bli et naturlig gi slipp lett belegg. Vær obs på at gryten alltid må være helt tørr når den settes bort, da fukt kan medføre rust på kantene. Om dette skulle skje kan du smøre matolje for å fjerne rusten. Ved mye matrester etter matlaginen fyll gryten med varmt vann og la den bløtlegges i 15-20 minutter før den vaskes som vanlig. Le Creuset tilbyr også et eget vaskemiddel som kan brukes for å fjerne lyse flekker og metallmerker. Bruk aldri metallbørste eller skurebørste, da dette kan skade emaljen. 

Tips og Triks!

  • Mye fastbrent mat i gryten? Fyll gryten med vann og tilsett en liten dash med klesvaskmiddel, og la det stå i 10-20 minutter på lav varme på kokeplaten.
  • Gryter fremstilt i støpejern holder godt på varme, men også på kulde. Fyll opp gryten med isbiter eller legg den i frysen, og bruk den som kjøler på en varm sommerdag på terrassen, til avkjøling av drikke.
  • Hva med å lage sprøtt grytebrød? Oppskrift finner du her!
  • De lave og ovale støpejernsgrytene fra Le Creuset er utmerket til steking av kanelboller.
  • Bruk av silikonredskaper i støpejernsgryter anbefales. Redskaper av metall må brukes forsiktig, da de kan skrape opp emaljeoverflaten. Serien Plus kommer med en rekke praktiske kjøkkenredskaper i silikon som er utmerkende til støpejernsgryter. 
  • Støpejernsgryter er ideell til frityrsteking. Husk da og ikke overstige mer enn 1/3 med olje oppi gryten. 
  • Ved sautering og steking la alltid fettstoffet være varmt før du legger oppi maten. Det er da viktig at du sjekker at både produktet og fettet er varmet opp.

Se et utvalg av støpejernsgryter fra Le Creuset her:

Se et utvalg av støpejernsgryter fra Christiania 1739 her: 

© Christiania Glasmagasin AS