Hvordan velge riktig kjele

Det finnes kjeler i mange forskjellige materialer, men det finnes ikke ett materiale som fungerer optimalt til tilberedning av alle typer mat. Hvor mange kjeler og ulike størrelser du trenger er ofte avhengig av hvor stor husholdningen er til hverdags. Om det ofte inviteres til større selskaper kan det være fornuftig å gå til innkjøp av både flere og større kjeler enn det du bruker i hverdagen.

 

Ved å avdekke hvilket behov du har så kan vi hjelpe deg med å velge riktig kjele!

Kjeler med eller uten belegg?

En tommelfinger-regel er at om du skal tilberede noe som skal kokes i vann, så velger du en kasserolle uten belegg. Om det er poteter, grønnsaker eller pasta som står på dagens meny tar du frem en kjele uten belegg, fyller rikelig med vann og koker opp på hurtigst mulig måte.

 

Tips! Husk vannet koker fortere om du bruker et lokk under oppvarmingen. Da sparer du både tid og strøm.

Non-stick belegg

Kjeler med non-stick belegg er godt egnet for mat som har lett for å brenne seg fast. Dette kan være for eksempel melkeholdige matretter. Med non-stick belegg kan du lage mat med mindre fett fordi belegget gjør at maten slipper lett. Unngå bruk av sterk varme og boozt-funksjoner på induksjonstopper, da dette overoppheter og ødelegger belegget.

 

Tips! Bruk stekeredskaper av plast eller tre så du ikke skader belegget og riper opp bunnen. Da holder kjelen din lenger!

Kjeler i ulike materialer

Rustfritt stål:

Rustfritt stål er svært holdbart. Kasserollene i dette materialet holder seg blanke og fine, og er lette å holde rent. I tillegg tåler det oppvaskmaskin (kokekar uten belegg), noe som gjør dette til svært anvendelige kjeler som bør finnes i et hvert hjem. Likevel bør du være obs på at kasseroller i rustfritt stål har tynn bunn, noe som gjør at maten lett kan brenne seg fast. Kasseroller i dette materialet vil derfor egne seg best til mat som skal koke i vann.

 

Blant vårt sortiment av kasseroller i rustfritt stål finnes bestselgeren Classicpro, som kommer med kjeler både med og uten belegg. Kjelesettet i 3-deler og de store kjelene har 3-lagsbrunn. Unntaket er ClassicPro grøtkjele som har 5-lagsbunn og av den grunn egner seg spesielt godt til koking av melkeholdige produkter.

Aluminium:

Aluminiumsgryter er godt egnet til all matlaging. Materialet har veldig gode varmeledende egenskaper, i tillegg til sin lave vekt. Likevel bør du være obs på at kasseroller av aluminium ikke skal brukes til mat som inneholder mye syre, da aluminium lett angripes og tar skade av syre og sterke baser. Aluminiumsgryter er svært anvendelige da de fordeler varmen raskt og på den måten også er energibesparende.

 

Hos oss finner du kjeleserien Les Chefs som har et belegg av aluminium. Serien er i likhet med Classicpro en av våre bestselgende produktserier, og kan brukes på alle koketopper – også induksjon.

Støpejern:

Hvis du noen gang har løftet en støpejernsgryte vet du også at den er nokså tung å håndtere. Likevel er den spesielt slitesterk og kan holde livet ut. Støpejern er også veldig godt egnet for steking og bruning av kjøtt, da det gir en brun og fin stekeskorpe. I tillegg har kasseroller i støpejern en jevn og god varmefordeling, og vil holde på varmen lenge. Sett gryten på bordet mens du venter på at tilbehøret skal bli klart – med en støpejernsgryte slipper du å bekymre deg over at maten blir kald i mellomtiden!

 

Av populære støpejernsgryter har vi fargerike og klassiske Le Creuset. Franske Le Creuset har en bred produktportefølje av kvalitetsprodukter til kjøkkenet med et stort utvalg av farger. Med Le Creuset er du sikret å finne akkurat den kasserollen som passer inn hjemme hos deg! Du finner også klassiske støpejernsgryter fra vår egne merkevare Christiania 1739, som med et uvalgt av størrelser og farger vil komplimentere de ulike kjøkken og hjem.

Riktig renhold og vedlikehold av kjeler

Når du først har funnet en kjele som passer deg og dine matlagingsrutiner er det avgjørende at du behandler den riktig. Investerer du i en god kjele er det selvsagt også gunstig å beholde den i lang tid, kanskje til og med livet ut, og da kan det være greit å kunne litt om vedlikehold.

 

Når det gjelder støpejernsgryter anbefales det å vaske disse for hånd, da hyppig bruk av oppvaskmaskin kan gjøre grytene matt. Støpejernsgryter med blank emalje kan rengjøres med zalo, mens gryter med matt sort emalje burde kun vaskes med varmt vann. Oppvaskmiddelet kan ødelegge det naturlige belegget som legger seg i gryten, og som gjør støpejern ekstra slitesterkt og holdbart. Ulike leverandører som blant annet Le Creuset tilbyr også sitt eget vaskemiddel. Husk å alltid tørke støpejernsgryten din godt etter vask, og smør den jevnlig inn med olje. Dette gjør at gryten bare blir bedre med tiden.

 

Har du en gryte eller stekepanne i stål kan disse vaskes i oppvaskmaskin. Likevel bør du håndvaske kasseroller med non-stick belegg. Dette for å sørge for at belegget varer og du på den måten kan beholde kasserollen lengre. Får du flekker eller misfarging på stålkasserollen din kan du bruke stålrens. Unngå skuremiddel eller stålull som vil lage riper i stålet. Vær også ekstra varsom når det gjelder teflonbelagte kasseroller og sterk varme. Sørger du for gradvis oppvarming av gryten under matlagingen vil du bevare belegget og unngår at bunnen slår seg.

 

Les også: Velg riktig stekepanne

© Christiania Glasmagasin AS