Velg riktig vinglass

Har du noen gang drukket vin av et kjøkkenglass og tenkt at vinen smaker annerledes? Vel, det var nok ikke bare en tanke. Vinglass er nemlig utformet på en spesiell måte for å bevare og fremheve vinens aroma. Både romslighet, form og hvordan vinen treffer munnen har noe å si for smaksopplevelsen, og selv om forskjellene kanskje vil være aller størst for erfarne vinkjennere – vil man kunne få en helt annen opplevelse også som ulært.

Det finnes uendelig mange typer vinglass, og i dag er det faktisk mulig å få tak i spesialglass til selv de sjeldneste druearter. Likevel er det rødvinsglass, hvitvinsglass og champagneglass som går igjen hos de fleste, og de siste årene har flere og flere valgt det populære allroundglasset til fordel for å kjøpe flere ulike sett.

Odyssé rødvinsglass med en romslig klokke

Perfomance glass til Pinot Noir/roséchampagne

Hvitvinsglass

Når du skal investere i et sett med hvitvinsglass er det viktig å tenke på temperaturen vinen serveres i. Hvitvin serveres best kald, og det skal derfor ikke skjenkes i for mye av gangen. Med for stor vinoverflate vil vinen raskt bli varm og smaksopplevelsen svekkes. Som hovedregel skal hvitvinsglass derfor være litt mindre enn rødvinsglass, men beholde den samme, runde formen. Hvitvinsglass skal ikke være høye og tynne som champagneglass, noe mange gjør feil ved. Disse glassene er nemlig spesiallaget for musserende vin, da karbondioksiden i boblene vil sørge for at vinens aroma kommer ut.

Veil.pris 2tk 899,-

Vinglass på 44 cl tilpasset Sauvignon Blanc. Glasset er utformet med en stor klokke som forsterker druens friskhet og duftens intensitet, og dermed etterlater en fin balanse mellom syre, frukt og mineralitet.

Veil.pris 6stk 1 299,-

Hvitvinsglass på 56 cl fra den tidløse serien Odyssé som kommer med knuseerstatning. Vinglassene beholder like runde forme som rødvinsglassene, men har en mindre klokke og åpning som bevarer den kjølige temperaturen på vinen lenger.

Veil.pris 2stk 899,-

Vinglass med optiske bølge som gir rom til vinen, og en større klokke som er med på å forsterke druens friskhet. Glasset rommer 44 cl. 

Rødvinsglass

Når det kommer til valg av rødvinsglass er det særlig viktig å tenke på vinens aroma. Glassets utforming har stor betydning for hvordan vi opplever vinen. Smakssonene våre, som sitter i ulike deler av tungen, avgjør hele smaksopplevelsen. Store, tykke rødvinsglass vil som regel sørge for at vinen havner fremst på tungen hvor de søte smakssansene sitter. Dette vil forsterke vinens fylde og rundhet. Et godt rødvinsglass vil sørge for stor vinoverflate, og vil smalne inn mot toppen. Rødvin skal skjenkes slik at glasset rommer ca.1/3, og derfor burde partiet hvor vinen stopper være det bredeste på glasset. 

 

Visste du at Odyssé-serien fra Hadeland Glassverk leveres med knuseerstatning? Knuser du et glass får du et nytt et tilbake – helt gratis! Ta med deg stetten på det knuste glasset til din nærmeste butikk og en av våre ansatte vil hjelpe deg med å finne det samme glasset.  

Veil.pris 4stk 799,-

Bordeaux vinglass på 70 cl med optisk glass som gir rom til rødvinen slik at den får luftet seg og samtidig tilfører et vakkert lysspill på bordet. 

Veil.pris 2stk 899,-

Vinglass på 63 cl designet spesielt for Syrah/Shiraz. Glassets store klokke og optiske glass gir rom til vinen slik at den får luftet seg, og den mindre åpningen gjør at duft forsterkes, og fruktaromaen bevares. 

Veil.pris 6stk 1 399,-

Rødvinsglass utformet med en stor overflate for å fremheve druens duft og aroma. De tidløse glassene rommer 82 cl og kommer med knuseerstatning. 

Odyssé Rosévin

Fargerike cavaskåler

Champagneglass

Du har kanskje opplevd å få servert champagne både i høye, tynne, typiske champagneglass, men også i det vi kaller cavaskåler? Disse brede skålene er populære til musserende vin da de raskt eliminerer champagneboblene og sørger for en mykere og fyldigere smak enn de klassiske champagneglassene. Likevel vil den høye, tynne fasongen på de klassiske champagneglassene fremme de friske og delikate duftene av musserende vin. Glassene svinger utover på midten før de smaler innover igjen på toppen, dette for å ivareta aromaen på best mulig måte.

 

Se vårt utvalg av champagneglass her.

Veil.pris 1stk  790,-

Vakre munnblåste champagneglass laget etter tradisjonelle slipeteknikker for hånd på Hadeland Glassverk. Krystallglassene er designet av Ragnvald M. Hansen og Maud Gjeruldsen Bugge og rommer 19 cl.  

Veil.pris 2stk 899,-

Champagneglass på 44,5 cl utviklet med en spiss nedre del slik at boblene stiger opp, og en avsmalnende åpning som fører duften til nesen.

Veil.pris 6stk 1 299,-

Elegante champagneglass designet i en smal tulipanform slik at boblene flyter opp langs sidene – boblene skaper et vakkert uttrykk og forlenger champagnes liv. Glasset rommer 32 cl.

Glass til rosévin

På lik linje med hvitvin skal også rosévin serveres kjølig, og det er derfor foretrukket å benytte seg av glass med små klokker fremfor store, slik at temperaturen på vinen holdes lengre kjølig. Her vil også glass med stett være et bedre alternativ, da vinen vil varmes opp av hånden når du holder i klokken. På tradisjonelt vis lages rosévin av blå druer, men på lik måte som hvitvin lages. Dette gjør vinen mindre syrlig og mer generøs i stilen. Til roséviner vil en vinglass med en mindre klokke være ideelt, men ved servering av en roséchampagne der Pinot Noir er den dominerende typen, kjent for sine sjenerøse aromaer, er glass med en stor klokke også et godt alternativ.

Hadeland Glassverk Odyssé 

Veil.pris 2pk  599,-

Vinglass på 50 cl designet for å nyte roséviner. Klokkens form bevarer aromaen, og stettens delikate ferskenfarge skaper et vakkert fargspill i kombinasjoen med rosévinens farge. 

Riedel Veritas

Veil.pris 2pk  899,-

Vinglass designet for nyte roséviner. Klokkens form bevarer aromaen, og stettens delikate ferskenfarge skaper et vakkert fargspill i kombinasjoen med rosévinens farge. 

Veil.pris 2pk  899,-

Veloce vinglass utviklet spesielt for Sauvignon Blanc og rosévin med en form som forsterker friheten og intensitet fra drue, og etterlater en perfekt balanse mellom frukt, syre og mineralitet. Glasset rommer 34,7 cl, en ideell størrelse for å bevare vinens kjølige temperatur.

Den munnblåste glasserien Marie

Glasserien Finn med vakre håndslipe detaljer

Allroundglass

Det har blitt mer og mer vanlig å velge et allroundglass i stedet for spesifikt å bytte på rødvin- og hvitvinsglass. Ikke bare tar dette mindre plass i skapet og er kanskje et billigere alternativ, men de store forskjellene i smak vil heller ikke være altfor merkbare. Sørg for at glasset har en størrelse som ligger midt mellom de to (rødvin- og hvitvinsglass), og at formen smaler inn på toppen slik at aromaene bevares og vinen treffer tungen på riktig sted.

Veil.pris 1 stk 790,-

Vakre allround vinglass i maskinblåst blyfritt krystall på 51 cl. Glassene er designet for å kunne nyte både øl, hvitvin, rødvin og champagne.

Veil.pris 1stk  599,-

Vakkert munnblåst vinglass til røde og hvite viner. Glasset er designet av Cecilie Moi Sindum og rommer 50 cl.

Veil.pris 6stk 1 199,-

Allround vinglassene fra serien Odysse er designet for å passe alt fra kraftige rødviner til lette hvitviner, og leveres med knuseerstatning. Glassene rommer 56 cl.

Ulike glass – ulik smak

I feil glass vil du fort oppleve at vinen smaker og dufter ulikt det den samme vinen ville gjort i et ordentlig vinglass. At samme vin kan oppleves så forskjellig kun ut fra hvordan den serveres forklarer hvordan og hvorfor forsking på vin, vinsmaking, –fremstilling og lagring er, og lenge har vært, en så seriøs og velutviklet industri.

 

Riesling har en tydelig fruktsyre, og kommer både som tørr og søt. Denne typen nytes best i et glass utformet med en avlang vinklokke, da denne demper syren slik at fruktigheten løftes frem. Samme som en fruktig hvitvin vil også en fruktig rødvin som Zinfandel utforme seg best i glass med en avlang vinklokke.

Odyssé champagne

Veloce syrah

Veloce riesling

Veritas cabernet/merlot

Sauvignon Blanc har en naturlig høy syre, og selv om druen dyrkes over hele verden og dermed kommer med forskjellig stil knyttet til dyrkingsland, er felles for de alle en frisk og aromatisk karakter. En aromatisk hvitvin vil blomstre til sitt fulle i en noe større vinklokke. Med et bredere midtparti vil vinens aroma løftes opp, og en avsmalende åpning gjør at duft konsentreres til nesen.

 

Pinot Noir lages i og utenfor Europa, og det som skiller Pinot Noir fra den nye verden, land utenfor Europa, er at den som regel er søtere enn Pinot Noir fra den gamle verden. Tradisjonelt nytes en Pinot Noir i en bourgogneklokke, der den avsmalnende åpningen sikrer at aromaen og fruktigheten forsterkes. Til Pinot Noir fra den nye verden vil glass med et rett parti på toppen være utmerket for en god vinopplevelse.

Veloce Rosé 

Icon vinglasserie fra Hadeland Glassverk

Cabernet Sauvignon kommer med en høy fruktsyre, innslag av solbær og tydelig garvesyre. Til rødviner inneholdende mye tanniner anbefales et glass med stor og nokså rett klokke, slik at vinen merkes mildere og syren gir en rundere smaksopplevelse. Syrah og Shiraz har begge en fyldig karakter, og typiske aromaer som mørke bær og hvit pepper. Til en fyldig rødvin vil glass med en oval vinklokke gi en god smaksopplevelse, og til varmere viner fra den Nye verden gjør et rettere glass seg vel så godt.

 

Når du skal velge vinglass til ditt hjem kan det være lurt å se på hva du selv liker å nyte i glasset – slik at du får en rik vinopplevelse, og samtidig går til innkjøpt av glass du kommer til å benytte deg av. Vi i Christiania Glasmagasin er stolte av å tilby våre kunder et stort utvalg vinglass i alle former og fasonger. Hos oss finner du glass fra blant annet Riedel, som tilbyr flotte glass laget for spesifikke druetyper.

 

Fra tradisjonsrike Hadeland Glassverk finner du både Odyssé og Sentimento, to klassiske serier med vinglass til både hverdag og fest. Er du interessert i det mer ekstravagante bør du sjekke ut Marie- og Finn-glassene. Begge seriene er munnblåst og håndslipt på Hadeland Glassverk, og vil definitivt sette sitt preg på festen. Fra Luigi Bormioli tilbyr vi blant annet den stilrike serien Optica, bestående av vinglass og champagneglass designet med et optisk glass. Ønsker du å se vinglass fra flere flotte merkevarer? Klikk deg inn og se vårt utvalg av vin- og champagneglass her.

 

Les også tips til vedlikehold av vinglass.

Utforsk et utvalg vinglass!

© Christiania Glasmagasin AS