kjøkkenutstyrkjøkkenutstyr

Borddekking: Slik gjør du det

Å dekke det perfekte festbordet kan gjøres på utallige måter, og det finnes ingen fasit på hva du kan og ikke kan gjøre for å imponere gjestene dine med borddekkingen. Likevel er det noen få retningslinjer som bør ligge til grunn på ethvert festbord dersom du ønsker å gå den tradisjonelle veien.

 

Enten du ønsker en stilren og minimalistisk borddekking, eller om det personlige og fargerike er mer din stil, så er det ikke alltid så mye som skal til for å dekke opp drømmebordet. Sørg for å ha basisreglene på plass, så går resten som en drøm! Vi gir deg her tips til hva som bør være på plass før du kan slippe kreativiteten løs.Sjekkliste til borddekkingen

  1. Pass på at hver kuvert er ca. 60 cm bred. Kuverten skal romme alt en gjest behøver for å innta måltidet, dvs. bestikk, glass, kuvertasjett og serviett. Du kan også gjerne bruke en dekketallerken for å tilføre borddekkingen det lille ekstra. Dekketallerkenen skal stå ca. 1,5 cm fra bordkanten, og plasseres midt i kuverten. Middagstallerken og evt. suppetallerken til forrett plasseres oppå dekketallerkenen. Har du ikke dekketallerken kan du plassere middagstallerkenen ca. 3 cm fra bordkanten. Kuvertasjetten er ment til brød, salat eller annet tilbehør, og skal stå til venstre for de andre asjettene.

    På utkikk etter det perfekte serviset? Se vårt store utvalg serviser her.

  2. Bestikket skal ligge i den rekkefølgen det benyttes, slik at bestikk til forrett ligger ytterst og gjesten på den måten kan jobbe seg innover. Kniv legges til høyre og gaffel til venstre. Knivbladet skal alltid ligge vendt inn mot tallerkenen. Pass også på at bunnen på bestikket ligger på linje med nedre del av middagstallerkenen. Dessertskje eller -gaffel skal ligge vannrett over tallerkenen med håndtaket til høyre. Tørk gjerne over bestikket en ekstra gang for å sikre at det ser fint ut. Storfint besøk? Husk at det aldri skal dekkes på med mer enn tre sett gafler og tre sett kniver av gangen.

  3. Glassene skal også stilles opp i den rekkefølgen de benyttes, og plasseres på en linje til høyre bak kuverten. Serveres det hvitvin til forrett så skal hvitvinsglass stå plassert lengst til høyre osv. Det skal alltid være et vannglass ved kuverten, dette skal plasseres helt til høyre for de andre glassene, litt lenger bak for å være enkelt tilgjengelig under hele måltidet. Det skal aldri være mer enn totalt 4 glass per kuvert.

Ute etter en enklere borddekking?

Husk at punktene over er ment for ekstra spesielle anledninger. Til mindre selskaper trenger du på ingen måte å ta frem målebåndet for å lykkes med borddekkingen. Det viktigste er å sørge for at gjestene har god nok plass, og at det som trengs for å innta et måltid er på plass i kuverten. Og hvem vet? Kanskje det er på tide å ta steget ut av den tradisjonelle borddekkingen og prøve noe nytt? Det finnes ingen fasit på hva som er riktig og galt. Et godt eksempel på dette er den populære restaurantkjeden Bølgen & Moi, som stadig tester ut vilkårlige, frigjorte oppdekninger i sine restauranter, og som mange forbinder med god kvalitet og matglede.

Finn din stil!

Når du har fått på plass basisen, er det på tide å slippe kreativiteten løs. Liker du best det minimalistiske, eller vil du dekke opp med vårens spennende farger?

På vår bryllupsblogg finner du masse inspirasjon når det kommer til borddekking i ulik stil. Enten du foretrekker en naturlig og ren oppdekning, sterke fargekontraster eller en mer ekstravagant look kan du finne inspirasjon som er tilpasset din stil.  Er du usikker på hva slags servise du skal gå til innkjøp av kan du lese våre 8 tips før kjøp av servise.


Våre borddekkingsfavoritter

© Christiania Glasmagasin AS