Oppskrift: Hjemmelaget jordbærsyltetøy

Har du gode minner om et deilig, hjemmelaget syltetøy fra da du var liten, eller har du bare lyst på noe skikkelig godt? Stadig flere ønsker å forsøke seg på hjemmelaget syltetøy, og da vi så de fristende bildene av jordbærsyltetøy fra Ida Maries mat forstod vi godt hvorfor! Nå kan du prøve deg på samme friske oppskrift, perfekt til vafler, brødmat og bakeverk.

 

Bilder/oppskrift: Ida Marie Storbakken

Tid: Avhengig av type bær, ca. 40 min

Vanskelighetsgrad: Enkel

 

Ingredienser

2 kg jordbær

1 pose med jam syltetøypulver

500 g sukker

 

Foretrekker du bringebærsyltetøy? Du kan fint bruke samme oppskrift, bare bytt ut jordbærene med villbringebær eller vanlige bringebær. Et tips er å tilsette 5 ss sitronsaft i kjelen samtidig med sukkeret for en friskere smak. 

 

Du trenger

En stor gryte

Oppbevaringsglass

Øse

Slikkepott

Kniv

Klype eller gaffel

Fremgangsmåte

1. Start med å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann. Legg glassene + lokk og pakninger/stikker oppi kjelen. Ha gjerne klypen du skal løfte glassene opp med pluss øsen du skal bruke for å få syltetøyet over på glassene, i kjelen. Sett på full varme og kok opp. Skru ned når det koker og la det ligge å småkoke mens du lager jordbærsyltetøyet.

2. Rens jordbær, skyll i kaldt vann og del i fire.

3. Legg jordbærene i en ren kjele og kok opp under stadig omrøring. Bruk en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn.

4. Jordbærene vil slippe væske når de blir varme. Når det begynner å koke, tilsetter du syltepulveret. Rør godt rundt og la koke i ca. 2 minutter. Bruk en øse for å fjerne skum som flyter opp på toppen.

5. Når syltetøyet med syltepulveret har kokt i 2 minutter, trekker du kjelen vekk fra varmen og tilsetter sukkeret. Rør godt rundt til sukkeret løses opp (ca. ett par minutter). Husk å fjern skummet, slik at du får et blankt og rent syltetøy.

6. Legg glassene over på et rent kjøkkenhåndkle. Bruk en klype eller en gaffel for å løfte lokkene opp av det kokende vannet. Hell litt på glassene slik at vannet renner ut. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.

7. Fyll glassene med det varme syltetøyet, opp til 2 cm fra kanten. Vær ekstra forsiktig så du ikke søler syltetøy på kanten, da må du tørke det bort med rent kjøkkenpapir, før du skrur lokket på.

8. Skru lokkene godt fast, og snu deretter syltetøyglassene opp ned. La de stå slik noen timer, til de er avkjølt. Sett de deretter i kjøleskapet. Syltetøyet er holdbart i mange måneder i kjøleskapet (så lenge du ikke åpner lokket). Når du åpner et syltetøyglass, er syltetøyet holdbart ett par uker. Vær nøye med å bruke en ren skje når du skal ta syltetøy, da holder syltetøyet ekstra lenge.

Norgesglass - perfekt til sylting

Fra oppskriften på jordbærsyltetøy har Ida Marie brukt oppbevaringsglass fra nostalgiske Norgesglasset. Disse praktiske norgesglassene kommer med skrulokk eller med hengslet lokk, som gjør dem idelle til sylting, hermetisering og oppbevaring av matvarer. Norgesglassene trives like godt i fryseren som på festbordet, og er derfor både populære og praktiske glass til de fleste typer sylting. Glassene tåler høy temperatur både i vann og i stekeovn, de er testet til å tåle opptil 121 grader, noe som gjør at de kan steriliseres også i stekeovnen.

 

Viktig å huske på ved bruk av Norgesglass! Til tross for at glassene tåler høy temperatur er det fremdeles glass. Det er derfor viktig å unngå for store temperatursvingninger. Ikke ta kalde glass rett i kokende vann, det beste er å la glassene koke opp med vannet. Det samme gjelder andre veien, rett fra varmt til kjøleskapet. Glassene kan også få svakheter over tid, spesielt hvis glassene har fått røff håndtering og har blitt utsatt for dunk eller slag. Dette kan medføre at de kan sprekke under høy varme og trykk. Gummistrikkene mister elastisitet over tid og det anbefales ikke å gjenbruke strikker til sylting, da det er større mulighet for at glassene ikke holder på tettheten/vakuumet over tid.

Fra oppskriften på jordbærsyltetøy har Ida Marie brukt oppbevaringsglass fra nostalgiske Norgesglasset. Disse praktiske norgesglassene kommer med skrulokk eller med hengslet lokk, som gjør dem ideelle til sylting, hermetisering og oppbevaring av matvarer. Norgesglassene trives like godt i fryseren som på festbordet, og er derfor både populære og praktiske glass til de fleste typer sylting. Glassene tåler høy temperatur både i vann og i stekeovn, de er testet til å tåle opptil 121 grader, noe som gjør at de kan steriliseres også i stekeovnen.

Viktig å huske på ved bruk av Norgesglass: Til tross for at glassene tåler høy temperatur er det fremdeles glass. Det er derfor viktig å unngå for store temperatursvingninger. Ikke ta kalde glass rett i kokende vann, det beste er å la glassene koke opp med vannet. Det samme gjelder andre veien, rett fra varme til kjøleskapet.

 

Glassene kan også få svakheter over tid, spesielt hvis glassene har fått røff håndtering og har blitt utsatt for dunk eller slag. Dette kan medføre at de kan sprekke under høy varme og trykk. Gummistrikkene mister elastisitet over tid og det anbefales ikke å gjenbruke strikker til sylting, da det er større mulighet for at glassene ikke holder på tettheten/vakuumet over tid.

© Christiania Glasmagasin AS